Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Mopedbuset växande problem

Polisen i Finspång får ta emot fyra, fem samtal per vecka om mopedbuset i kommunen.
Videofilmning och mc-polis från Norrköping är metoder som polisen tar till för att bekämpa problemet

FINSPÅNG2004-06-30 06:00
Varje vår och sommar förekommer klagomål på mopedister. De för oljud, åker på fel platser och kör för fort, brukar vara de återkommande synpunkterna.
Polisen i Finspång har länge hyst oro för att en allvarlig olycka ska inträffa.
Oron är inte gripen ur luften. Risken att dö i trafiken är tio till femton gånger så stor för en mopedist som för någon som åker bil, uppger Vägverkets trafiksäkerhetsdirektör Claes Tingvall i en TT-artikel förra veckan.
Två mopedolyckor med personskador har nyligen inträffat i Finspång. Vid båda tillfällena åkte två personer på en moped och vid båda tillfällena finns misstankar om rattfylla.

"Djungel"
- Polisen vill givetvis hjälpa till att lösa de problem som finns i samband med mopedkörning, säger polischef Tony Georgson, men vi måste alltid väga de insatserna mot annat som vi också måste göra.
Han konstaterar att när det gäller mopeder är det "en djungel".
- Det är en djungel. Det finns flera olika kategorier av mopeder med olika regler. Det är inte alltid lätt att se vad som är vad.
Det finns tre kategorier av mopeder, förklarar Tony Georgson. För alla tre gäller att föraren ska vara 15 år och bära hjälm.
*Klass I-mopeden eller EU-mopeden. Den får gå i 45 km i timmen, måste registreras och därmed ha förarbevis krävs och den hör hemma på vägen, inte på cykelbanan. Trafikförsäkring krävs.
*Klass II-mopeden finns i två varianter. Den klassiska 30-moppen, som alltså har en maxhastighet på 30 km i timmen. Den andra varianten, nyare, har en maxhastighet på 25 km i timmen. Trafikförsäkrings krävs, däremot inte registrering. Klass II-mopeder ska köras på cykelbanor om det finns.
Skjutsa på moped får man bara göra om mopeden är byggd för det.

Trimmar
Det kan alltså vara svårt för att hinna se om en moped på cykelbanan är av det slag som har rätt att köras där.
- Särskilt som en del skruvar bort nummerplåtarna, säger Tony Georgson.
En annan åtgärd, som är ganska lätt att åstadkomma är trimning - alltså att se till att mopeden går att köra fortare än vad som är meningen. Detta är ett brott, eftersom en trimmad moped räknas som lätt mc, vilket kräver körkort. Utan det handlar det om olovlig körning.
- Jag missunnar ingen ung människa att ha moppe, understryker Tony Georgson, men den som kör moped måste inse att han eller hon har ett ansvar som trafikant.

Föräldraansvar
Polischefen anser att det generellt sett finns för dålig kunskap om trafikregler bland Finspångs ungdomar.
- Här måste föräldrar ta ett ansvar. Frågan är om det är vettigt att släppa ut alla på moped i trafiken.
Bl a har Folkbladet fått uppgifter från boende i Torstorpsområdet, att mopedåkning med hög fart och starkt oljud har skrämt hästar och ryttare som det finns flera av i området. Minst en allvarligare incident har inträffat där en ryttare kastades ur sadeln när en häst blev skrämd. Ryttaren fastande med foten i stigbygeln och släpades med, innan benet kom loss ur stigbygeln.
För att slippa liknande och andra incidenter tar Finspångspolisen hjälp av mc-polisen Pelle Larsson från Norrköping, som kommer till Finspång och patrullerar. Övervakning med videokamera är ett annat hjälpmedel.
- Pelle har erfarenheter från Åby, där han jobbat med mopedungdomar med gott resultat. Han har varit här redan och mer blir det, säger Tony Georgson.
Videoövervakningen sker med civil polis. Efter identifikation genomför polisen samtal med ungdomarna och kollar mopeden.
- Många gånger handlar det om tanklöshet och grupptryck, man menar inget illa, men det är viktigt att inse att alla trafikanter har ett ansvar, säger Tony Georgson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om