Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Monsieur Debaty planterade eken

Mannen som betytt mycket för Finspångs vänortssamarbete med belgiska Yvoir har avlidigt.  I Finspång minns Anna Maria Lilljebjörn och Maud Johansson Monsieur Debaty.

Monsieur Debaty eken på Grosvad. 2003 besökte han trädet som nu blivit bra mycket större. Här tillsammans med Maud Johansson och Vilhelm Ljungberg.

Monsieur Debaty eken på Grosvad. 2003 besökte han trädet som nu blivit bra mycket större. Här tillsammans med Maud Johansson och Vilhelm Ljungberg.

Foto: Nilsson Carolina

FINSPÅNG2009-02-10 03:00
Monsieur Debaty avled under julhelgen, 90 år gammal. Och vore det inte för just honom hade Finspång antagligen inte haft den goda relation med staden Yvoir som man har. Under 36 år var han borgmästare i Yvoir, och tillhör därmed skaran som innehaft den posten längst i Belgien. Anna Maria Lilljebjörn berättar: - I sin strävan efter försoning efter andra världskriget bjöd han in representanter från den forna fiendesidan, en delegation från den tyska staden Stromberg, och från de allierade, en delegation från den närbelägna franska staden Givet, att delta i en manifestation på rådhustorget i Yvoir. Det var på europadagen den nionde maj 1967. Krigsfånge
Initiativet ogillades. Rent av avskyddes av många. Det avskräckte dock inte Monsieur Debaty, som tillsammans med en läkare, och tillika entusiastisk historieforskare, doktor Michel, utvidgades gruppen med en ort från det neutrala Sverige: Finspång. - De valde Finspång på grund av de gemensamma historiska banden. I september 1969 träffades representanter för de fyra städerna och bildade en vänortförening, berättar Anna Maria Lilljebjörn, som kom i kontakt med Monsieur Debaty då hon jobbade som internationell samordnare på Bergska skolan i slutet av 90-talet och var på besök med franskaelever vänorten. Monsieur Debaty föddes1918 och utbildade sig till lärare. Så startade kriget 1939 och han blev inkallad. 1940 togs han tillfånga och fram till krigsslutet 1945 arbetade han med att sköta hästarna på en tysk gård. - På så sätt lärde han sig tyska, vilket han utnyttjade i sin strävan efter kriget att verka för försoning med den forne fienden, säger Maud Johansson, vars man var fransklärare på Bergska skolan och som åkte med för att tolka på vänortsresorna. Planterade eken
Efter kriget var det ont om lediga arbeten; alla var upptagna av dem som inte varit i krigtjänst eller fångenskap. Då tog borgmästaren i Yvoir, Monsieur de l’Honeux, hand om den unge förde detta krigsfången och mellan 1945 och 1952 verkade Monsieur Debaty som ´conseiller comunale’. - Till borgmästarvalet 1952 presenterade Monsieur de l’Honeux Monsieur Debaty som sin kandidat till att efterträda honom på posten. Och så blev det! säger Maud Johansson. Monsieur Debaty besökte Finspång flera gånger. 1968 planterade han eken på idrottsområdets på Grosvad. Det sista besöket ägde rum 2003.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om