Mo Gård erbjuder bland annat insatser utifrån Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS. Företaget har en lång historia bakom sig och det är en berättelse som utspelar sig över snart hela 75 år. Denna berättelse blir snart till en bok.
– Anledningen till boken är att vi fyller 75 år nästa år. Det är lång tid för ett företag inom detta område. Det är det som gör Mo Gård väldigt speciellt, berättar Johanna Bergstrand, koncernchef på Mo Gård.
Mo Gård är ett kunskapsföretag som erbjuder rådgivning, stöd, boende och andra former av insatser för personer med funktionsnedsättning med stora behov av kompetens kring kommunikation. De startade 1947 med funktion som skola och vårdanstalt för döva personer med ytterligare funktionsnedsättning.
– I samband med att vårdhemmen skulle avvecklas mot slutet av 90-talet skulle även Mo Gårds verksamhet läggas ner men man förstod att det inte fanns något annat den här gruppens behov, förklarar koncernchefen.
Nu står Mo Gård säkert och redo med sin historia i ryggsäcken. Där finns lärdomar som Johanna tycker det är värt att dela med sig av.
– Det är häftigt att vi har gått igenom den resan som vi har gjort och kunnat följa samhällets förändring men ändå funnits kvar för våra målgrupper.
Hans Nilsson är historiker och har fått i uppdrag att skriva boken om Mo Gårds historia.
– 75 år är en lång tid. Det vi vet nu och de perspektiven vi har nu är inte samma perspektiv som vi hade förr.
När Mo Gård startades såg lagar, värderingar och den allmänna synen annorlunda ut för personer med funktionsnedsättning.
– Samhället förändras snabbt och så gör också allt runtomkring. Begrepp som användes förr är otänkbart att använda idag. Det handlar om föråldrade begrepp och det är något som man ständigt måste tänka på, säger Hans Nilsson.
Nu skrivs boken som ska vara färdig till företagets 75-års jubileum och Mo Gård letar efter berättelser som ska berika boken med liv.
– Jag kollar gamla arkiv för att se vad som hände och se vad som finns i handlingarna. Men för att det här ska bli en levande berättelse så vill vi ha med människor med kött och ben som är en del av Mo Gårds historia, förklarar författaren.
På adressen 75ar@mogard.se kan man skicka in sitt bidrag som en hjälp för att boken ska komma till liv.
– När vi tittar på detta efteråt ska vi kunna ha berättelser om de människor som funnits här, säger Hans Nilsson.