Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Mo Gård öppnade dörren

I lördags visade elever och lärare på Mo Gård Folkhögskola upp sin verksamhet för nyfikna besökare.  - Det är roligt att studera här, sade Veronica Stråhle, som pluggar punktskrift.

Teckenspråkseleverna Madlen Johansson, Annika Eriksson och Pernilla Bäck-Johansson tecknade tillsammans med läraren Thomas Persson.

Teckenspråkseleverna Madlen Johansson, Annika Eriksson och Pernilla Bäck-Johansson tecknade tillsammans med läraren Thomas Persson.

Foto: Nilsson Carolina

FINSPÅNG2008-04-07 03:00
Studierna på Mo Gård riktar sig framför allt till döva/gravt hörselskadade ungdomar och vuxna med ytterligare ett funktionshinder samt för personer med dövblindhet. Skolan erbjuder även en tvåårig teckenspråkslinje för hörande. Under lördagens öppna hus kunde allmänt intresserade eller personer som skulle vilja plugga på Mo Gård besöka skolan. De flesta av skolans elever bor i Finspång eller närområdet. Men vissa kommer längre ifrån. - Vi har till exempel en familj från Stockholm som är här för att se om det kan vara något, sade studierektor Vivianne Ahlén. Mycket teckenspråk
Hon fanns på plats i lördags för att svara på frågor och visa skolan tillsammans med elever och lärare. I lobbyn tog Maria Sköld, Mikael Andrén och Tobias Abelius emot. - Vi sitter här och välkomnar folk, sade Maria, både genom tal och på teckenspråk. Eftersom många av eleverna är döva eller hörselskadade, används teckenspråket flitigt. Något Vivanne Ahlén framhåller som ett positivt inslag för de hörande som läser på teckenspråkslinjen. - Det blir en interaktiv träning att praktisera med de döva här på skolan. Det är verkligen en lärande miljö, sade hon. Punktskriftseleven Veronica Stråhle visade hur man använder en Perkins Brailler. Det är en punktskriftsmaskin, uppkallad efter punktskriftens uppfinnare Louis Braille. - Jag kan a till ö och håller på och lär mig siffror nu, förklarade hon. Tillsammans med läraren Christer Liebgott visade eleven Necat Marnov hur ett förstoringsprogram på datorn fungerar. Programmet gör bland annat att man kan skriva genom ett musklick eller välja att förstora texten på skärmen till lagom nivå. Nummer tre
- Man kan välja hur stora bokstäver man vill ha. Jag väljer nummer tre, det är ett bra hjälpmedel, förklarade Necat som vill jobba som data-tekniker när han pluggat färdigt. Han tycker att han utvecklats mycket genom att läsa den allmänna linjen på Mo Gård. Madlen Johansson, Annika Eriksson och Pernilla Bäck-Johansson pluggar teckenspråkslinjen. De visade hur man övar produktion och avläsning genom en tjock glasruta, där det är omöjligt att höra vad den andra säger. Man måste med andra ord teckna. Läraren Åsa Kohtamäki förklarade att de flesta lär sig fort. - Redan efter två veckor kan många teckna meningar, sade hon. Vill bli tolkar
Många som läser på teckenspråkslinjen vill bli tolkar. Men det är inget krav på Mo Gård, något som gör skolan lite unika bland andra folkhögskolor som är inriktade mot just tolk. - Här kan man även läsa om man till exempel vill bli teckenspråkslärare, sade Åsa.
Mo Gård Folkhögskola ligger i Finspång. Skolan har även en filial i Stockholm och tillsammans läser 70 elever på Mo Gård. Skolan vänder sig främst till döva/gravt hörselskadade ungdomar och vuxna med ytterligare ett funktionshinder samt för personer med dövblindhet. Skolan erbjuder även en tvåårig teckenspråkslinje för hörande. Det är framför allt vuxna över 18 år som läser på skolan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om