Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Mo Gård har överlevt alla kriser

I år firar Mo Gård sitt 75-årsjubileum.

"Vita huset" eller "Ekmans sommarstuga" är en viktig byggnad hos Mo Gård i Doverstorp.

"Vita huset" eller "Ekmans sommarstuga" är en viktig byggnad hos Mo Gård i Doverstorp.

Foto: Emilie Jurak

Finspång2022-12-06 09:00

Mo Gård i Finspång firar 75-årsjubileum i år och kan idag uppvisa en stor verksamhet, med 650 anställda och 350 miljoner kronor i årsomsättning.

– Vi är idag Finspångs största arbetsgivare, vid sidan om de största industriföretagen. Något som nog inte alla vet om, säger Johanna Bergstrand, koncernchef för Mo Gård AB sedan 2018. 

Jobbar alla dessa 650 anställda i Finspång?

– Nej, här i Finspång har vi cirka 400 anställda och de övriga är utspridda över stora delar av landet, berättar hon. Bland annat i Enköping, Stockholm, Nyköping, Burlöv, Sjöbo, Lund och Ystad. Och sammanlagt är det cirka120 personer som får insatser genom vår verksamhet.

Men situationen för Mo Gård har inte alltid varit så lysande.

I jubileumsboken som getts ut i samband med 75-årsfirandet, kan man läsa om flera ekonomiska kriser under årens lopp, där man diskuterat Mo Gårds vara eller inte vara. 

– Anledningen till att Mo Gård finns kvar, är att det alltid funnits behov av Mo Gårds specialiserade verksamhet, då kommunerna inte alltid har möjlighet att lösa det mest komplexa, kompetenskrävande själva. 

– Att Mo Gård genom åren anpassat sig utifrån behovet, har gett en stabil, långsiktig verksamhet.

Mo Gård har haft olika ägare under åren, i form av både staten och landstinget. Sedan år 2000 ägs Mo Gård av en stiftelse, bestående av  Region Östergötland, Finspångs kommun, Sveriges Dövas Riksförbund, Förbundet Sveriges Dövblinda och Mo Gårds personalförening.

– Det kommer nog att finnas ekonomiska utmaningar även i framtiden, säger Johanna Bergstrand. Utmaningar som vi ibland kanske kan möta med högre kompetens hos personalen istället för att öka personaltätheten. 

– Jag kan nämna att just gruppen hos oss med dövhet minskar i storlek, eftersom operationer blivit vanliga. Istället kan andra personer med stora behov av anpassad kommunikation komma mer i centrum, som till exempel de med autism.

– Och just kommunikation, individanpassning och kompetens kring kombinerade funktionsnedsättningar, genomsyrar vår verksamhet över hela landet.

Hur summerar du läget just idag för Mo Gård?

–Idag är en stor del av verksamheten insatser utifrån LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionshundrade och även daglig verksamhet. 

– I Finspång finns även verksamhet för barn och ungdomar i anslutning till vår gymnasiesärskola samt i Ystad. Det är en viktig grund, men vi har också ett mycket kompetent Kunskapscenter för dövblindfrågor, på uppdrag av Socialstyrelsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!