Mjölkkrisen oroar bönder

Ytterligare en sänkning av mjölkpriset och en kris utan något slut i sikte. För mjölkbönderna är det just nu jobbiga tider.

Öppet landskap. Korna som Kristin och Johan Yderfors har får gå på ute fem eller sex månader om året.

Öppet landskap. Korna som Kristin och Johan Yderfors har får gå på ute fem eller sex månader om året.

Foto: Karolina Wiborn

FINSPÅNG2015-08-09 10:45

Johan och Kristin Yderfors driver mjölkgården Skärvinge, strax utanför Risinge. Deras mjölkpris har precis sänkts med 10 öre.

Men det största problemet ligger inte i dagens mjölkpriser, utan att det inte syns något slut på krisen.

– Det värsta problemet är att svackan har varit väldigt lång och den fortsätter neråt. Man ser heller ingen bortre gräns för när den kommer att sluta, vilket man brukar göra, säger Kristin Yderfors.

Mjölkpriserna styrs av världsmarknaden och det politiska läget påverkar mycket. Kristin Yderfors berättar att sänkningen som skedde nyligen beror på att länder som Ryssland och Kina inte importerar lika mycket mjölk längre. Något som påverkar den lilla gården i Finspång.

– Politiken styr jättehårt. Vi märkte av Muhammedteckningarna i Danmark till exempel.

Skärvinge får nu 2,58 kronor per kilo mjölk som de levererar och när priset sjunkit med tio öre innebär det 120 000 kronor mindre till mjölkgården om året.

– Under de senaste ett och ett halvt åren har mjölkpriserna sjunkit med 1,10 kronor. Vi pratar alltid ekonomi, om allt vi gör och då handlar det om ören och kronor. Det är inte i många branscher som det ser ut så.

För att verksamheten ska rulla på behöver mjölkpriset stiga med en krona. Då skulle de kunna investera.

– Investeringsutrymmet är just nu noll och man behöver investera kontinuerligt. Annars kan det komma en stor smäll, säger Johan Yderfors.

Närmast behöver gården en ny foderblandare, som går på mellan sex- och sjuhundratusen kronor samt en ny rundbalspress, något som kostar strax under en miljon.

Kristin nämner att det finns en uppgivenhet bland lantbrukarna i Sverige när det gäller konsumenternas val i butikshyllan, något som hon inte upplevt tidigare.

– Konsumenterna säger sig vilja betala för den svenska mjölken, men ändå köper de ost som kostar 40 kronor kilot.

– Går man in på macken kan man köpa vatten för 20 kronor litern, samtidigt som mjölken kostar 13 kronor litern, fyller Johan i.

Fler och fler mjölkgårdar läggs ner och många är hotade av konkurs. Men för Skärvinges del ligger de ändå rätt så bra till.

– Men får vi inte upp mjölkpriset så kommer vi inte att klara oss på tid och längd, säger Johan.

Trots krisen tror de ändå på den svenska mjölkproduktionen och att läget på något sätt kommer att vända.

– Det är klart som tusan att vi tror på det vi gör. Jag tror att det kommer att landa i något, exakt vad är svårt att säga, men det kommer att röra på sig. Ska vi ha öppna landskap i Sverige behöver vi ha djuren i Sverige, då kan vi inte importera. Vi tycker att det är vackert med öppna landskap och ett sådant här mosaiklandskap som är här i Finspång, och det bygger på djur.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om