– Det känns förstås hedrande att min gamla ko, 857 Orre, som hunnit bli hela 16 år, fick det här priset, säger lantbrukaren Thomas Carlsson, 68, på Ljusfalls gård.
Blev du överraskad av priset?
– Nja, det blev jag inte direkt, eftersom hon nu är uppe i 140 ton i sin livstidsavkastning och det är ju ganska mycket. Jag kan berätta att från början härstammar hon från en utländsk kofamilj. Först kom den från Skottland till Finland 1923 och till Sverige 1985. Orre härstammar från den rasen, men räknas numera in som svensk röd och vit boskap ändå.
Är det här första priset för Orre?
– Nej, hon har varit med tidigare på utställningar och vunnit priser. Då har det varit exteriört som hon varit bäst och hon har även fått pris för stor mjölkproduktion. Då var det SRB-föreningen och nu alltså Hushållningssällskapet.
Vad fick du för pris?
– Det var ett diplom, men framförallt är det äran att ha en så bra ko i min besättning på totalt 70 kor. Och jag har haft andra kor som prisats för stor mjölkproduktion också.
Har du någon förklaring till framgångarna?
– Nja, som du ser är det ingen modern ladugård jag har med lösdrift, utan det här är en gammaldags lagårdsmiljö, byggd 1860. Jag har varit lite försiktig med investeringar och det är jag glad för idag, när mjölkpriset till oss bönder är så lågt. Det är nere under tre kronor, men för att ha en chans till svarta siffror och vinst, måste det upp till åtminstone 3:50 i framtiden.
– Så det är tur att jag haft skogen, som gjort att verksamheten totalt sett ändå gått med vinst.