Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Misstänkt invasiv art har upptäckts i ån

Sjögull kan ha hittats i Hällestadsån. Lika vacker som förrädisk breder den invasiva arten ut sig och kväver växtlivet där den etableras.

Uppströms Hällestadån har en växt som misstänks vara sjögull hittats.

Uppströms Hällestadån har en växt som misstänks vara sjögull hittats.

Foto: Monica Hansson

Finspång2018-10-16 17:00

Den breder ut sig över stora ytor och växtdelar som lossnar kan driva iväg och slå rot för att bilda nya kolonier. Den kan täcka stora delar av sjöar eller vattendrag och hindra solljuset från att nå andra vattenlevande växter, som därmed får svårt att överleva.

– Det var små krasseliknande blommor, vackrare än vanliga gula näckrosor, berättar Erik Zdansky.

Han gjorde fyndet under en promenad längs med Hällestadsån, det var i början på augusti i år. Först visste han inte vad det var som han sett i vattnet.

– Det var först senare när jag på internet läste om en annan invasiv art som jag stötte på sjögull. Det fanns inte jättebra bilder, men det var väldigt likt det jag såg i Hällestad, säger Erik Zdansky.

Sjögull är en invasiv art som kom till Sverige som prydnadsväxt i slutet av 1800-talet. Havs- och vattenmyndigheten ger rådet att inte köpa sjögull till trädgården. Kör inte heller med båt bland sjögull, då växtdelar kan lossna och sprida sig, och slå inte bestånden eftersom det kan vara svårt att samla upp alla växtdelar.

– Den sprider sig fort och det blir ett helt förändrat ekosystem. Den fria vattenytan försvinner, det blir svårt att fiska, komma i vattnet och det blir en helt annan vattenyta, något helt annat för biologin, säger Erland Lettevall, utredare vid hav- och vattenmyndigheten.

Det första man ska göra om man upptäcker sjögull är att meddela vart förekomsten finns, gärna med en bild också.

– Det kan man göra direkt i våran app. Sedan följs det upp, särskilt om det är en helt ny fyndplats, berättar Erland Lettevall.

Det görs arbeten för att bekämpa och förhindra spridning av arten, även om den inte är reglerad enligt lag. Men kommun och länsstyrelse kan även bestämma att man ska göra något och en svensk bestämmelse kring främmande arter är på gång.

Den vanligaste metoden för att bekämpa sjögull i Sverige är slåtter. Det genomförs i sjöar och vattendrag, bland annat i Arbogaån och i Svartån utanför Tranås. Växtdelarna plockas upp med hjälp av en läns för att förhindra spridning.

Platsen där Erik Zdansky fann det han misstänker är sjögull är privatägd och flera olika aktörer äger markerna omkring vattendraget. För tillfället finns alltså ingen lagstiftning som reglerar hur markägare ska agera mot invasiva arter som sjögull, förutom de arter som prioriteras likt jättebjörnlokan. Men det är på gång.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!