Brottsutredningen har pågått i över ett års tid och förundersökningen landar på 330 A4-sidor.
– Det är positivt att ärendet har gått till åtal och att det blir en rättegång, så vi får ett avslut på det här, säger Zlatko Jankovic, verksamhetschef i Finspångs kommun, som var den som gjorde polisanmälan mot den före detta rektorn 11 februari 2022.
Agerandet från den tidigare rektorn, som attesterade löneutbetalningar till en närstående som inte arbetade på kommunen, kunde fortgå i ett och ett halvt år.
– Vid årsskiftet 2021/2022 genomförde vi ett budgetarbete med anledning av det sjunkande barnantalet i Finspångs kommun. Vi såg då bland annat över personalbemanningen. Det dök då upp ett namn på en anställd person som flera av mina medarbetare inte kände igen. Personen var en närstående till rektorn på en förskola. Det var så vi började misstänka att allting inte stod rätt till, säger Zlatko Jankovic.
Så det var lite av en slump att ni upptäckte det hela?
– Nja, förr eller senare hade vi gjort det ändå. Det var också pandemitider och vi hade en hel del personal som jobbade hemifrån, det gjorde att det inte ifrågasattes tidigare.
Den aktuella rektorn hade i sitt arbete behörighet att anställa personal, attestera medarbetares arbetstid och även beställa varor till förskolor och attestera fakturorna för köpen. Den nu åtalade kvinnan hade under åren 2017–2019 haft en närstående som arbetat som vikarie på en av förskolorna som hon var rektor för. När den närstående, en kvinna i 20-årsåldern, avslutat sitt vikariat fortsatte ändå lönen att komma in på hennes konto.
Den närstående ska, enligt vad hon själv uppgivit, ha ifrågasatt varför det var så. Enligt uppgifter i polisens förundersökning ska rektorn ha sagt att den närstående skulle föra över pengarna till henne – så att hon kunde betala tillbaka pengarna till kommunen.
Men så skedde inte.
Löneutbetalningarna fortsatte och godkändes av den nu åtalade kvinnan 18 gånger mellan perioden 1 juli 2020 och 28 februari 2022. Sammanlagt betalades 275 628 kronor ut i lön till den närstående. Av dessa pengar fördes 242 500 kronor senare över från den närstående, som alltså inte arbetat någonting, till den före detta rektorns konto. Mellanskillnaden 33 128 kronor behöll den närstående efter dialog med den före detta rektorn.
Den före detta rektorn har, enligt polisen, också under samma period beställt varor för sammanlagt 169 968 kronor från olika företag, med förespegling att varorna behövdes på förskolor.
Men förskolorna har inte fått ta del av varorna. I stället har den nu åtalade kvinnan dels tagit hem varorna till sig och dels skänkt bort dem till den närstående personen. Det rör sig bland annat om en lövblås, högtalare, elcykel, ryggsäck, brödrost, elvisp, sodastream, spackel, våffeljärn, blender, målarfärg, mikrovågsugn, soffa, lampor, byrå, skåp, skålar, bord och en matta. Dessa saker hittades när polisen gjorde husrannsakan i kvinnornas bostäder.
Varför blev det då så här? Den tidigare rektorn har motiverat det med att de verksamheter hon haft ansvar för gått med överskott ekonomiskt. Hon har förklarat att hon köpt varorna, för att hon var rädd att pengarna skulle brinna inne om de inte användes.
Åklagaren Todd Linder menar att brottet bör bedömas som grovt, då kommunen tillfogats betydande eller synnerligen kännbar skada samt eftersom gärningen varit av särskilt farlig art med hänsyn till att gärningen skett systematiskt under en längre tid och präglats av förslagenhet".
546 955 kronor är mycket pengar i en kommuns förskoleverksamhet.
– För en enskild verksamhet är det mycket pengar, som kunde använts till många bra saker för barnen, förklarar Zlatko Jankovic, som är chef över 15 rektorer från förskola till grundskola i Finspångs kommun.
Hur blev reaktionen bland personalen när allting kom upp till ytan?
– Det var mycket känslor och många har fortfarande svårt att ta in det som hänt. Den före detta rektorn var en omtyckt medarbeterare med många år i yrket. Det är svårt att förstå.
Kan ni säkerställa att något liknande aldrig händer igen?
– Vi har ändrat våra rutiner och har en större och bättre kontroll efter den här händelsen. Jag har svårt att tro att det skulle kunna hända igen och om det skulle göra det, så lär vi upptäcka det snabbare.
Har du något konkret exempel på bättre säkerhet?
– Förut kunde rektorerna beställa varor hos det företag de själv ville. Nu handlar rektorerna via en portal med de företag kommunen har avtal med. Det ger oss större kontroll.
I förhör med polisen fick den tidigare rektorn frågan om hon aldrig tänkt på att det hon gjort var brottsligt, vilket hon besvarade med att hon aldrig tänkt så. Allt har, förklarade kvinnan, handlat om att hon vill bli omtyckt av alla, men allt blev fel. Hon förklarade i samma förhör att hon var "mycket ledsen för det som hänt".
Kvinnan åtalas nu för grov trolöshet mot huvudman, vilket kan ge fängelse i mellan sex månader och sex år.
Den närstående har förnekat brott och svarade i ett av förhören "nej" på frågan om hon aldrig tänkt på att hon varit inblandat i något olagligt. Hon åtalas för grovt penningtvättsbrott, vilket också kan ge fängelse i mellan sex månader och sex år.
De åtalade kvinnorna väljer via sina advokater att inte kommentera det som hänt.