Det var i mars i år som Norrköpings kommun fick in ett samtal från en person som berättade att Torshagsån i Åby var rödbrun. Kommunen fick information att det längre uppströms pågick ett markarbete vid en fastighet och tog kontakt med Finspångsföretaget som utförde arbetet.
En representant från företaget åkte ut till platsen och då arbetet var klart för dagen såg han inget missfärgat vatten. Han förklarade för kommunen att det vatten som blivit restprodukt från markarbetet pumpats ut på en grönyta, precis som tillståndet de fått från Norrköpings kommun sagt. Nästkommande arbetsdag fick kommunen in ytterligare klagomål från kommuninvånare att Torshagsån än en gång missfärgats - och dagen efter det kom samma klagomål.
Torshagsån är viktig för bland annat havsöring och vid tiden för händelsen var det dags för kläckning av havsöringens rom. Enligt kommunlimnologen kan grumlingen av vattnet ha påverkat både djur- och naturliv. Kommunen valde att polisanmäla händelsen som ett miljöbrott då utsläppen fortsatt under flera dagar trots kontakt med företaget.
Enligt företaget har de endast följt de riktlinjer de fått i tillståndet från kommunen och i det tillståndet fanns ingen notering om att ån var skyddad på något sätt. De menar att de följt branschstandard och att det, på grund av sluttande mark, olyckligt har kommit ner vatten som grumlat ån. Företaget förnekar brott medan åklagaren yrkar på en företagsbot på 100 000 kronor för miljöbrott.