Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Minnesceremoni för överlevare måste flyttas fram

Doverstorpsdagen skulle ha uppmärksammat att det var 75 år sedan de första överlevarna kom till Doverstorps flyktingläger, men nu flyttas arrangemanget.

Doverstorpsdagen flyttas till slutet av augusti, men Jan-Erik Svenblad i Föreningen Doverstorps flyktingläger håller i vissa guidade visningar för mindre grupper.

Doverstorpsdagen flyttas till slutet av augusti, men Jan-Erik Svenblad i Föreningen Doverstorps flyktingläger håller i vissa guidade visningar för mindre grupper.

Foto: Magnus Johansson

Finspång2020-04-29 08:55

Doverstorpsdagen, som brukar locka mellan 100 och 150 besökare varje år, hade planerats att anordnas sista helgen i april.

– 27 april var det 75 år sedan de första kvinnliga överlevarna kom till flyktinglägret i Doverstorp. Vi hade tänkt fira det med öppet hus och guidade visningar, men på grund av coronaviruset valde vi att flytta fram Doverstorpsdagen, berättar Jan-Erik Svenblad i Föreningen Doverstorps flyktingläger.

Nytt preliminärt datum är 29 augusti.

– Vi väljer att istället ha arrangemanget i samband med Raoul Wallenbergdagen. Det är ett lämpligt datum, att hedra hans minne och hans mod, han tog verkligen chansen att hjälpa folk.

1944 och 1945 var Doverstorpslägret den största flyktingförläggningen i Sverige. 1944 var det i huvudsak familjer som flytt kriget i Estland som kom till Finspång. Efter kriget 1945 bodde framförallt polsktalande kvinnor som räddats från Auschwitz och Ravensbrück vid platsen.

Under veckan genomför Jan-Erik Svenblad guidade visningar för mindre grupper i Doverstorpsområdet, utanför Finspång. Han visar bland annat olika lämningsplatser och berättar historiken bakom de enskilda platserna och hur människorna levde i området på 1940-talet.

– Jag har guidade turer med niondeklassare från Nyhemsskolan. Nästa år är tanken att även niondeklassare från Grosvadsskolan ska komma hit och ta del av vad som finns här, konstaterar Jan-Erik Svenblad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!