Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Minnen från glömt 1900-tal

Framför Risinge hembygdsgård hade ett 40-tal personer samlats till berättarkväll för att dela minnen från äldre tider. Ett hett samtalsämne var Zarah Leander och kyrkoherden Pontus Leander.

- DEt här är stora jaktvagnen som står i Börsjö kvarn vid Stjärnvik, berättade Hans Gustavsson när han fick se bilden som arkivarie Sofia Ohlsson hade med sig.

- DEt här är stora jaktvagnen som står i Börsjö kvarn vid Stjärnvik, berättade Hans Gustavsson när han fick se bilden som arkivarie Sofia Ohlsson hade med sig.

Foto: Anna Lögdberg

FINSPÅNG2008-07-09 03:00
Grundtanken med berättarkvällarna är att fånga upp historier från 1900-talet som inte finns nedtecknade. - 1700- och 1800-talen är väldokumenterade, men det som hände under första delen av 1900-talet måste skrivas ner nu för att de inte ska glömmas bort, sade Åsa Johansson, ordförande i Risinge Hembygdsförening som arrangerade kvällen. Inför Zarah Leander-festivalen den 9 augusti i Risinge prästgård håller hembygdsföreningen på att samla fakta. Därför inleddes berättarkvällen med samtal kring Zarah Leander och hennes svärfar kyrkoherden Pontus Leander som kom till Risinge 1923 och bodde där fram till sin död 1940. Flera personer kunde berätta små anekdoter om sångerskan som inte fick sjunga i kyrkan utan i stället sjöng under sina dassbesök. Besökarna fick också veta att hon varit ett dragplåster när prästgården behövde hjälp från trakten med takomläggning. Det ryktades nämligen att Zarah Leander solbadade och många anmälde sig frivilligt till takarbetet. Hjälp med identifiering
Genom samtalen under kvällen kunde berättarna dela varandras minnen och fylla i där luckor fanns. Hembygdsföreningens arkivarie Sofia Ohlsson skickade runt en bild från 1960-talet för att få hjälp med att identifiera personerna på fotot. - När så många från bygden finns samlade kan vi få hjälp och tips om andra personer som kan berätta mer om bygden, förklarade Åsa Johansson. Nästa berättarkväll kommer att hållas den 30 juli och två samtalsämnen kommer då att vara fisket i sjöarna i trakten och affärer i bygden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om