Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ministerns svar

Nu svarar arbetslivsminister Hans Karlsson på riksdagsledamoten Johan Löfstrands (s) fråga om en politikers ansvar vid en olycka. Det är dock ett allmänt svar och domen mot kommunalrådet Stig Andersson (s) kommenteras inte i sig.

Arbetslivsminister Hans Karlsson (s) svarar...

Arbetslivsminister Hans Karlsson (s) svarar...

Foto:

FINSPÅNG2005-11-11 06:00
Nyligen fälldes kommunalrådet Stig Andersson (s) och en tjänsteman för arbetsmiljöbrott. Det var under rivningen av baracken Villa Vera vid Svälthagsskolan som en 57-åring klämdes till döds när en vägg rasade över honom i maj 2003. Stig Andersson fälldes i sin egenskap av högste ansvarige i kommunen. Med anledning av domen ställde den östgötske riksdagsledamoten Johan Löfstrand (s) en fråga till arbetslivsminister Hans Karlsson. Löfstrand ville veta hur ministern ser på politikers ansvar när en olycka inträffar och påpekade att det är viktigt att klarlägga vilka krav som kan ställas på den högste beslutsfattaren och att definiera vem som är den högste beslutsfattaren.
Inte domen
Nu har svaret från Hans Karlsson kommit.
I det kommenterar han inte domen i sig utan skriver allmänt om vad arbetsmiljölagen säger.
?Den som kan ställas till ansvar för arbetsmiljöbrott är den som enligt arbetsmiljölagen har skyddsansvaret i arbetsmiljön. För ansvar krävs att den skyddsansvarige uppsåtligen eller av oaktsamhet har åsidosatt vad som enligt arbetsmiljölagen åligger honom eller henne?, inleds svaret.
Individuellt ansvar
Hans Karlsson skriver bland annat också att huvudansvaret för arbetsmiljön är arbetsgivarens, men att beslutsfattandet i arbetsmiljöfrågor kan vara delegerat till någon annan.
I ett särskilt stycke tar Hans Karlsson upp vad som gäller inom den kommunala sektorn. Han konstaterar att det är ordföranden i en nämnd som är ytterst ansvarig för att det fattas beslut i just de frågor som nämnden ska besluta om.
?När beslut sedan fattas i nämnden bär var och en av de förtroendevalda sitt individuella ansvar, antingen genom att delta i beslutet, reservera sig mot det eller avstå från att delta i det?, skriver Hans Karlsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om