Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Miljövänlig satsning i drift

Kommunens största satsning på solceller är nu igång för fullt på Arena Grosvad.

Foto: Mikael Grip

FINSPÅNG2017-06-21 07:00

– Det är tre solcellssystem. Ett för sporthallen, ett för badhuset och ett för gymmet som även har funktionen som solskydd vilket minskar kostnaden för kylningen av lokalen, säger Antti Jonsson, driftingenjör på kommunala fastighetsbolaget Vallonbygden.

Efter en upphandling i vintras var det företaget Elkrafterna som anlitades för installationen. Kostnaden hamnade på 1 150 000 kronor.

– Sedan bekostade vi ett datasystem som samlar in produktionsdata vilket man kan se på skärmen som hänger vid kassorna där även allmänheten kan följa hur mycket energi vi producerar. Det kostade 50 000 kronor, så den totala investeringen handlade om 1,2 miljoner kronor, förklarar Jonsson.

Medleys äventyrsbad kräver en hel del energi, men trots den stora satsningen räcker den energi som utvinns från solcellerna inte till för att täcka behovet.

– Nej, det gör det inte. Totalt räknar vi med att solcellerna ger 78 000 kilowatt per år, så då minskar vi förstås förbrukningen med lika mycket. Men eftersom äventyrsbadet kräver så mycket energi så blir det inget överskott av energi som vi kan sälja vidare ut på nätet, säger Jonsson som gillar kommunens satsning på solceller.

– Ja, det är inte samma snabba återbetalningstid som på andra energikällor, men solceller är det mest miljövänliga som finns. Återbetalningstiden på den här investeringen ligger på tio till tolv år. När vi på Vallonbygden föreslår en investering så är den beräknade återbetalningstiden max sju år, säger Jonsson.

Att det överhuvudtaget blev solceller på Arena Grosvads tak beror på ett politiskt beslut. I den investeringsbudget som finns för 2017 är 1,5 miljoner kronor öronmärkta för just klimat-och miljöinvesteringar.

– Till nästa år har vi höjt den summan till 2,5 miljoner kronor. Solceller är en riktigt bra investering för framtiden och ett hållbart samhälle, säger miljö-och samhällsbyggnadsrådet Herman Vinterhjärta (MP).

Antti Jonsson tar med tidningens utsända upp på taket på Arena Grosvad, där ett stort antal solcellspaneler tar hand om energin från ovan.

– Det finns plats för fler paneler om man så vill i framtiden. Det går bra att koppla ihop dem med de befintliga systemen om det skulle bli aktuellt.

Det är lätt att tro att solcellerna fungerar bäst under heta sommardagar.

– Så är inte fallet. Värmen är en käpphäst för solceller. Mest energi utvinner vi under soliga vinterdagar, då det blir en naturlig kylning, säger Antti Jonsson.

Till vilka av kommunens fastigheter de 2,5 miljonerna för 2018 ska användas är i skrivande stund oklart.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om