Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Miljösatsning gav resultat

FINSPÅNG
Skärvätska och fjärrvärme. Två olika områden där Alstom har jobbat målmedvetet för att nå sina miljömål. Och de ansvariga är nöjda med vad som uträttats.
- Vi har lyckats spara både miljö och pengar, säger företagets miljöchef Bo Vallgren.

Byter verktyg. Lars-Erik Andersson arbetar vid en av de maskiner där skärvätska används. Genom glesare byten av vätskan har förbrukningen minskat.	
FOTO: TITTI OLOVSSON

Byter verktyg. Lars-Erik Andersson arbetar vid en av de maskiner där skärvätska används. Genom glesare byten av vätskan har förbrukningen minskat. FOTO: TITTI OLOVSSON

Foto:

Finspång2001-05-31 00:00
Vid cirka 150 av Alstoms maskiner används skärvätska. Vätskan, som är en blandning av olja och vatten, har flera funktioner: att kyla av, göra rent och skölja bort små partiklar som uppstår när maskinen arbetar.
-Många utsätts för vätskan, ungefär 200 personer, och det är en potentiell källa till hudirritationer, förklarar Roger Tjärnström ansvarig för underhåll i produktionen.

<b>Mindre vätska</b>
Genom att minska ner på antalet byten av vätskan, har förbrukningen gått ner. Nackdelen är att vätskan måste skötas mer noggrant, daglig mätning av koncentration och pH-värden genomförs av de anställda.
- Tidigare användes bakteriedödande medel som kunde vara farliga.
Insatsen varje dag är inte särskilt omfattande, men innebär ändå ett merarbete för operatörerna.

<b>Halvtid</b>
- Det här arbetet löper inte automatiskt, det krävs ständigt missionerande, säger Roger Tjärnström.
Enligt ett stapeldiagram har mängden skärvätskekoncentrat sjunkit med cirka 3 000 liter på ett år efter att man påbörjade projektet 1999. Målet för innevarande år är en ytterligare nedgång med nästan lika mycket.
- Det bästa är ju när man kan förbättra miljön utan att det kostar pengar. Projektet har inneburit hälsovinster, miljövinster och ekonomisk besparing på cirka 200 000 kronor. Samtidigt har vi anställt en person på halvtid, så det finns också kostnader. Men det har inte blivit dyrare.

<b>Fjärrvärme</b>
Övergången från oljeeldning till fjärrvärme är en investering av betydligt större dimensioner. Här handlar det om en kostnad på cirka tio miljoner. Samtidigt blev energibesparingen mer än dubbelt så mycket om man väntat sig.
- Vi räknade med tio procent, det blev 25, säger fastighetschef Pehr Börjesgård, som påpekar att en del av det goda resultatet beror på att sommaren 1999 var väldigt varm.

<b>Kulvert </b>
Men den största energibesparingen har ändå gjorts genom att ett helt nytt, tätt kulvertsystem byggdes sommaren 1999, då anslutningen till fjärrvärme inleddes. Därmed slösas inte längre energi på att värma upp marken.
Övergången från olja till fjärrvärme har fördelen att det inte blir några svavelutsläpp, ingen hantering av tjockolja, inga transporter inne på området, med mera.
- Våra gamla pannor finns kvar i reserv, men vi vill inte börja använda dem igen, säger Pehr Börjesgård.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om