Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Miljörådet öppnar för nya gröna energisatsningar

Hugo Andersson (C) välkomnar fler investeringar som den tilltänkta solcellsparken utanför Sonstorp. "På rätt ställen är det bra. Men det är upp till marknaden som bygger att avgöra det – inte kommunen", säger han.

Hugo Andersson (C), miljö- och samhällsbyggnadsråd i Finspångs kommun, välkomnar fler nya energilösningar i samhället som den tilltänkta solcellsparken utanför Sonstorp.

Hugo Andersson (C), miljö- och samhällsbyggnadsråd i Finspångs kommun, välkomnar fler nya energilösningar i samhället som den tilltänkta solcellsparken utanför Sonstorp.

Foto: Linda Månzén

Finspång2024-01-10 12:00
undefined
Nolatos solcellspark i Åhus. Solenergiföretaget Alight samarbetar med en lokal fårbonde. Att jordbruk och solelsproduktion sker i samexistens innebär att solparken är agrivotaisk vilket ger ekonomiska och miljömässiga fördelar.

Vi skrev nyligen om företaget Alights planerade energiprojekt med 70 000 solcellspaneler inom ett 45 hektar stort område väster om Sonstorp. I skrivande stund förväntas solcellsparken kunna producera 40 megawatt el.

Hugo Andersson, miljö- och samhällsbyggnadsråd, förklarar att alla typer av satsningar som ger ny energi är bra. Men ansvaret för projekten lägger han på marknaden – inte kommunen – vars roll är att se till att etableringen följer regelverket vad gäller miljölagstiftning och liknande.

– Marknaden avgör, bygger, hanterar och tar hand om produktionen från förnyelsebar energi. Det krävs inte bara en etablering på plats, som till exempel solceller. Nästa steg är att elen ska ut på nätet. Här kan det bli problem när elnätet ibland inte kan ta hand om effekten.

Tycker du att landskapsbilden förstörs?

– En del anser nog det. Jag tycker att placeringen är avgörande, men på "marginalmarker" som här funkar det. Fördelen med solenergi är att den är enkel, driftsäker och ger bra effekt när solen skiner. Att ansvariga planerar och vill ha boskap som betar mellan solcellspanelerna är ett fall framåt. Det är ett bättre alternativ – för att hålla ner vegetationen – än att springa med röjsåg på 45 hektar.

undefined
Hugo Andersson (C), miljö- och samhällsbyggnadsråd i Finspångs kommun, välkomnar fler nya energilösningar i samhället som den tilltänkta solcellsparken utanför Sonstorp.

Landsbygdsföretagaren Gabriel Mörner har ett kontrakt med Alight. Tanken är att bolaget ska få bygga en solcellsspark på hans marker.

– Det vore fantastiskt om det blir så. Länets "industritunga" kommuner behöver grön energi som är bra för samhället i stort.

Vad pratar vi om för typ av mark?

– Uppvuxen åkermark med ett grävt dike som har använts för att avvattna marken. Det handlar inte om någon badplats, säger han.

Bygg- och miljönämnden gav i december förra året grönt ljus för Alights projektplaner, men länsstyrelsen upphävde och överprövade nämndens beslut före årsskiftet. Länsstyrelsen saknade bland annat en miljökonsekvensbeskrivning av projektet som ännu inte är klar. Den är på gång men är inte färdigställd. 

Länsstyrelsen hade även synpunkter på att det inte framgick av bygg- och miljönämndens beslut vilken av bestämmelserna i miljöbalken som tillämpades när kommunen beviljade strandskyddsdispens för den del av anläggningen som ligger inom strandskyddat område. Bygg- och miljönämnden ska nu svara på myndighetens frågor och dessutom förklara tankegångarna runt beslutet om strandskyddet.

Karta: Ullstorp
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!