Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Miljonsatsningen bakom det öppna bageriet

En sjumiljonerssatsning som innebär nyanställningar och att kunderna kan se när personalen bakar. Nu har det nya bageriet öppnat på Viberga.

Coop Finspångs vd Anders Svensson hämtar bröd i nya bageriets "baklucka", av Jens Thelander, Omar Aliazzar, Nickolina Hammarstedt och Emil Egnell.

Coop Finspångs vd Anders Svensson hämtar bröd i nya bageriets "baklucka", av Jens Thelander, Omar Aliazzar, Nickolina Hammarstedt och Emil Egnell.

Foto: Magnus Johansson

Finspång2021-04-28 17:30

Coop Finspång köpte Ekens bageri, som hade verksamhet i bottenvåningen på Matpalatsets lokaler i Finspångs centrum, i november 2019.

– Planer föddes på ett eget bageri. Vi tog in en konsult som höll i upplägget och i januari började byggprocessen, berättar Anders Svensson, vd, Coop Finspång.

undefined
Coop Finspångs vd Anders Svensson hämtar bröd i nya bageriets "baklucka", av Jens Thelander, Omar Aliazzar, Nickolina Hammarstedt och Emil Egnell.

Nu har bageriet öppnat.

– Det är den största investering som vi har gjort på många år, totalt sju miljoner kronor. Vi hyrde allt tidigare, men nu har vi köpt in ny bageriutrustning.

Vad innebär det här för er verksamhet?

– Att vi kan öka volymerna för eget bröd. Bageriet är byggt så att kunderna kan se bakom fönstret när personalen bakar. Det skapar nya möjligheter, nu kan bagarna interagera med kunderna, påpekar Anders Svensson.

undefined
Jens Thelander och Anders Svensson hjälps åt med bageriets degblandare.

Blir det några nyanställningar?

– Ja, vi har anställt två personer och är nu totalt sex anställda i bageriet, säger Anders Svensson.

Emil Egnell och Jens Thelander har arbetat som bagare och konditor i många år.

– Vi har väntat på det här länge. Förut stod vi en källare, nu tror jag kunderna kommer uppskatta att de ser oss. Att vi dessutom får nya maskiner underlättar både kroppsligt och tidsmässigt, säger Emil.

undefined
Bagaren och konditorn Emil Egnell trivs i det nya bageriet, där kunderna kan se genom fönstret när personalen jobbar.

De har varit verksamma i de nya lokalerna sedan mitten av april.

– Vi märker redan att vi säljer mer bröd än tidigare. Vi utökar vårt sockerfria sortiment och har nästan tagit bort all palmolja i våra produkter. I de här lokalerna kan vi fortsätta växa, säger Emil Egnell.

– Vi tänker närproducerat hela vägen. Det roligaste med flytten hit är att kunna träffa kunder och prata om vårt bröd och vad det innehåller, påpekar Jens Thelander.

undefined
Konditor Nickolina Hammarstedt gör i ordning tårtor.

I närheten av Vibergas utomhusentré görs en ny satsning i samband med bageriöppningen.

– Vi startar "Bakluckan", där vi säljer bröd genom fönsterluckan varje vardagsmorgon, berättar Anders Svensson.

För ett år sedan öppnades cafét på Viberga.

undefined
Nya bageriet ligger nära entrén på Stora Coop Viberga.

– Cafét har gått bra, trots coronatider. Vi har mycket fikagäster, men säljer inte så mycket enklare maträtter som vi räknat med, men det har med pandemin att göra. Vi ser samma tendens i vår restaurang där vi tappat i omsättning.

undefined
Coop Finspångs nya bageri är en sjumiljonerssatsning.

Anders räknar med att bagerisatsningen ska bli lyckosam.

– Vi tror att det blir en lönsam enhet inom ett år och att de investerade miljonerna betalar tillbaka sig inom snar framtid. Cafét går bra men kommer gå ännu bättre med närheten till bageriet, konstaterar Anders Svensson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!