Mikael Karlsson har drivit Smyckessmedjan i Finspångs centrum sedan 2010. Tre och ett halvt år senare är det många invånare som tagit del av alla vackra smycken som han skapar av Finspångs historia.
– Det dyker upp nya saker hela tiden. Jag letar hela tiden efter omöjliga objekt, säger Mikael Karlsson.
Han är född och uppvuxen i Söderköping, är rörmokare i grunden och har även ett förflutet inom industrin, men guldsmedsyrket har funnits i bakgrunden ända sedan barnsben.
– Jag gick på gamla banvallen i Söderköping och slet upp spikar. Utav dessa gjorde jag sedan armband, nyckelringar och halssmycken.
Han läste kvällskurser till silversmed, men läraren tyckte att Mikael skulle satsa på att bli guldsmed. Han började arbeta hos den lokala guldsmeden i Söderköping, där han jobbade i fyra år.
– Jag bodde nära Sankt Annas skärgård, men ville ha en egen verkstad. Sedan dök chansen upp att ta över efter Robbans guldverkstad i Finspång.
Lokal prägel37-åringen ville omgående sätta en lokal prägel på sitt skapande och det fick han verkligen utlopp för i Finspång.
– Jag visste att kanontillverkningen var stor och gjorde kanonrör som hängsmycken. Jag har gjort mellan 80 och 90 smycken av Finspångskanonen och dessa har även gått till andra länder som Finland och så långt bort som Australien, berättar Mikael Karlsson.
Via Bruksmuséet kom han över Carl Mertens gjutningar och har skapat apostlarna, Karl XIIs dödsmask och en hel del smycken.
Mikael använder sig mycket av 3D-scanning och 3D-printing. En teknik som han är ganska ensam om att använda sig av bland guldsmeder.
– Jag håller på med detta för att bevara museiföremål. Det går inte att göra traditionella gjutformer efter känsliga grejer utan att påverka originalet. Det är en teknik på frammarsch. Man kan göra i princip vad som helst med 3D.
Läs mer i onsdagstidningen