Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Migrationsverket överklagar uppehållstillstånd

Migrationsverket överklagar migrationsdomstolens beslut att ge en familj från Kosovo, som nu bor i Finspång, permanent uppehållstillstånd. Enligt Migrationsverket finns inte sådana synnerligt ömmande omständigheter att familjen ska få stanna i Sverige.

FINSPÅNG2007-06-22 06:00
Familjen kom till Sverige i början av november 2005 och ansökte då om uppehållstillstånd. Migrationsverket avslog familjens begäran i juni 2006.
Familjen överklagade då till migrationsdomstolen, som gav familjen rätt. Migrationsverkets beslut revs upp och familjen fick uppehållstillstånd i Sverige från början av april i år.

Risk för självmord
Enligt utlänningslagen kan uppehållstillstånd beviljas om det vid en samlad bedömning finns "synnerligen ömmande omständigheter" till varför en person ska få stanna i Sverige, om det inte finns något annat skäl för personen ifråga att få uppehållstillstånd. Då ska personens hälsotillstånd, anpassning till Sverige och situationen i hemlandet tas i beaktande.
Migrationsdomstolen gjorde i april bedömningen att mamman led av psykisk ohälsa, på grund av de övergrepp hon blivit utsatt för i Kosovo. Enligt domstolen fanns risk att kvinnan skulle kunna begå självmord vid återvändande till hemlandet. Det skulle därför vara riskfyllt att sända hem kvinnan och barnen till Kosovo. Domstolen fann därför att det fanns "synnerligen ömmande omständigheter" för familjen att få stanna i Sverige.

Desperation
Migrationsverket skriver att kvinnans "uttalanden med självdestruktiv innebörd främst är ett uttryck för besvikelse eller desperation efter ett besked om utvisning". De borde då inte ha samma betydelse vid prövningen av uppehållstillstånd som svår psykisk ohälsa, tycker myndigheten. Migrationsverket vill därför att migrationsöverdomstolen beviljar prövningstillstånd för att ta ett beslut om att familjen ska utvisas.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om