Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Metallbasen på besök

FINSPÅNG
På inbjudan av fackklubben gästade metallbasen Göran Johnsson i går Outokumpu Copper. Han kom för att träffa arbetarna på fabriksgolvet, men också för att varna för "högerspöket".

När Metalls ordförande Göran Johnsson premiärgästade Outokumpu Copper tog han sig både tid att prata med folk på fabriksgolvet och fiska röster till socialdemokraterna.
FOTO: GUNNAR JOHANSSON

När Metalls ordförande Göran Johnsson premiärgästade Outokumpu Copper tog han sig både tid att prata med folk på fabriksgolvet och fiska röster till socialdemokraterna. FOTO: GUNNAR JOHANSSON

Foto:

Finspång2002-09-04 00:00
Efter att Outokumpu Coppers vd Thomas Carlsson kort presenterat Finspångs industrihistoria var det dags för en rundvandring på företaget.
Under ledning av ombudsmannen Jan-Erik Svenblad, klubbordförande Håkan Öhrn, studieansvarige Hannu Hietala och styrelseledamoten Fredrik Påhlsson fick Göran Johnsson möjlighet att både se produktionen av kopparband och träffa de anställda.
Efter lite promenerande på fabriksgolvet hamnar sällskapet mitt i förmiddagsskiftets fikapaus.
- Har ni fika så här dags? undrar Göran Johnsson.
- Vi har ingen bestämd tid, vi fikar när vi kan, blir svaret.
På det stora hela verkar gubbarna som fikar nöjda med sitt jobb. Utom på en punkt.
- Vi har för dåligt betalt.
- Det har alla, säger Göran Johnsson skrattande och går vidare.

<b>Skrämseltaktik</b>
Efter rundvandringen och lite småprat är det dags för talaren Göran Johnsson att träda fram. Anställda på Alstom, Sapa, SSAB och Outokumpu är inbjudna att lyssna.
I slutspurten inför valet verkar det som åtminstone Göran Johnsson oroas över tanken på att det faktiskt kan bli en borgerlig valseger den 15 september. För bara en bråkdel av talet handlar om vad socialdemokraterna gjort och vill göra. I stället dammas det gamla högerspöket av.
- Det går inte att sänka skatterna i den utsträckning som moderaterna föreslår och samtidigt tro att vi ska kunna ha kvar någon allmän välfärd.

<b>Hål i huvudet</b>
Individuella avtal är också något som moderaterna föreslår, ett förslag som Göran Johnsson menar beror på ett hål i huvudet.
- Tillsammans med förslaget om fri arbetskraftsinvandring betyder det dels att människor som kommer från länder som inte är med i EU, i princip kan jobba för hur låg lön som helst. Dels betyder det att de åker ut om de inte fått jobb inom tre månader. Men det värsta är att vi kommer att få en facklig konfrontation med en borgerlig regering. En konfrontation som definitivt inte leder till ett bra företagsklimat. Varken för företagen eller de anställda, säger Göran Johnsson.
Sverige har idag, enligt Göran Johnsson ett bra företagsklimat och ska även fortsättningsvis ha det.
- Välfärd kostar och vi har alla rätt till den oavsett tjocklek på plånbok. En förutsättning för att det ska förbli så är att vi har ett jobb att gå till. Det är också viktigt att vi samarbetar fackligt med de industriella företrädarna och att vi även i fortsättningen satsar på forskning och utveckling, säger Göran Johnsson.
Det här är saker som görs nu, men en förutsättning för att vi ska bli bättre och stå oss i konkurrensen är enligt Göran Johnsson att det forsknings- och utvecklingsarbetet som görs i Sverige också leder till svenska patent och jobb i Sverige.

<b>Kontinuerlig utbildning</b>
Socialdemokraternas lösning på det ökande antalet långtidssjukskrivna är inte, som moderaternas, ytterligare en karensdag. Receptet är i stället mer förebyggande arbete och möjlighet till annat arbete, i enklare former, på sin ordinarie arbetsplats under en begränsad tid. Trygghet är också en viktig ingrediens, där det handlar om att den anställde själv har mer inflytande.
- Tio procent av arbetstiden ska vara utbildning. Det ger en trygghet om man skulle förlora jobbet. Då är man i alla fall uppdaterad och har lättare att hitta ett nytt, än om man aldrig fått någon vidareutbildning, säger Göran Johnsson.
Efter besöket på Outokumpu Copper bär det av hem till Stockholm igen, för där väntar en viktig uppgift.
- Jag ska hem och öppna en flaska vin och laga en god middag till min fru som fyller år, säger Göran Johnsson.
Säkert en välbehövlig paus, för direkt efter valet sätter ett nytt val igång. Det om EMU.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om