– Det blev verkligen en succé på alla våra boendeenheter, all personal gjorde ett fantastiskt jobb. För det är klart att det tar mer tid och kräver mer planering när allt ska lagas från grunden. Personalen har till och med varit ute på gårdarna och hämtat råvaror. Men vi har alla tyckt att det varit jätteroligt, säger Catharina Stenhammar, kostchef i Finspångs kommun.
Det var i fredags förra veckan som kostenheten serverade det som fått namnet Minnenas meny på alla vård- och omsorgsboenden i kommunen. Även personer som har matlåda distribuerad till hemmet, fick del av delikatesserna. Menyn var komponerad så att den skulle väcka minnen genom smaker och dofter, som många av de äldre känner igen från sin uppväxt. Allt tillagat med råvaror på lokala matproducenter i, eller nära Finspångs kommun.
– Det serverades hemlagad pannbiff av kött från Bergs gård med smak av getost från Hejtorps gårdsmejeri, hemkokt lingonsylt, rågbullar bakade av mjöl från Orga kvarn, äkta kalvdans med råmjölk från Fräntorps gård och hemkokt jordgubbssylt, säger Catharina Stenhammar.
Idén till Minnenas meny fick Catharina Stenhammar och kockarna Helena Svenblad och Catharina Adolfsson under en inspirationsdag i höstas ´hos Eldrimmer, ett nationellt resurscentrum för mathantverk.
– Vi började fundera på vad vi kan göra på hemmaplan inom den offentliga måltiden för att öka samarbetet med våra lokala matproducenter. Vi har ju också ett politiskt beslut på att vi ska öka andelen närproducerade och ekologiska livsmedel och det har vi också gjort. Och genom Minnenas meny gick vi ytterligare ett steg längre, säger Catharina Stenhammar.
Hon hänvisar till siffror som visar att andelen ekologiska livsmedel som användes förra året i kommunen låg på 31,8 procent.
Tanken är nu att kostenheten ska utveckla samarbetet med de lokal matproducenterna ännu mer. Även om det finns några faktorer som i dagsläget kan göra det lite knepigt
– Det är så klart en högre kostnad. Och så är det ju så att de lokala leverantörerna inte alltid har våra volymer. Men vi kan ju göra punktinsatser och köpa in en del. Och vår förhoppning är att vi ska ha återkommande inslag liknande Minnens meny framöver. För det blev verkligen jättelyckat, säger Catharina Stenhammar.