Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Meningslöst" med stopp för torskfisket

FINSPÅNG
- Det är varken kris eller katastrof för torsken i Östersjön, säger Hugo Andersson ordförande för Sveriges fiskares riksförbunds östra region. Katastrof blir det däremot för alla inom fiskerinäringen om beslutet att stoppa allt torskfiske fullföljs.

Att Sverige inför totalstopp för torskfiske löser ingenting menar Hugo Andersson, ordförande för Sveriges fiskares riksförbund.
FOTO: NICLAS SANDBERG

Att Sverige inför totalstopp för torskfiske löser ingenting menar Hugo Andersson, ordförande för Sveriges fiskares riksförbund. FOTO: NICLAS SANDBERG

Foto:

Finspång2002-10-04 00:00
- Miljöpartiet måste ha haft fel rådgivare eller också har de inte läst på ordentligt själva. Torskbeståndet är sedan 1999 på väg upp. Även om det går för sakta, säger Hugo Andersson.
Att från svenskt håll helt stoppa fisket är totalt meningslöst enligt honom.
- Det kommer inte att ha någon som helst effekt på torsken, övriga länder kommer att plocka upp vår kvot och det ända som händer är att vi slår ut en hel yrkeskår, säger han.

<b>Vidtagit åtgärder</b>
Hugo Andersson menar att man redan nu har vidtagit tillräckliga åtgärder för att torskbeståndet ska kunna återhämta sig, genom att exempelvis på Berlinmötet i somras besluta att samtliga länder med fiskekvoter i Östersjön; Danmark, Polen, Sverige, Tyskland, Lettland, Ryssland, Litauen, Estland och Finland inte får ta upp torskar mindre än 38 centimeter.
- Vi ville i och för sig att 40 centimeter skulle gälla, då vet man i alla fall att torskarna i den här storleken har hunnit leka en gång, säger Hugo Andersson.

<b>Utskrattade</b>
Han menar att Sverige fått med de andra länderna på en "grönare" fiskepolitik, men nu undrar kollegorna i andra länder vad vi i Sverige håller på med.
- De ringer och frågar om vi inte är riktigt kloka.
Enligt exempelvis Svenska Naturskyddsföreningen är ett torskstopp nödvändigt. De menar att EU:s fiskepolitik genom subventioner leder till att fisket utarmas liksom den biologiska mångfalden. De menar vidare att den EU dominerade fiskerikommissionen för Östersjön inte lyckats stoppa utarmningen eftersom politikerna i kommissionen inte följt de rekommendationer man fått från internationella havsforskningsrådet, ICES.

<b>Bara prognoser</b>
ICES är placerat i Danmark och det är de som samlar in information från övriga länder som ska ligga till grund för hur stora fiskekvoter som rekommenderas, men enligt Hugo Andersson spelar det inte så stor roll vilka kvoter man räknar fram.
- Det är ju prognoser för hur mycket fisk det kommer att finnas, säkert vet man ju inte. Dessutom vore det mycket bättre att de länder som tar upp dubbelt så mycket som kvoten ligger på fick ett fungerande kontrollsystem. Då skulle torskfisket sjunka med hälften.
Nu har Fiskeriverket fått i uppdrag av regeringen att se vad ett torskstopp kommer att kosta.
- Det sägs att fiskerinäringen ska kompenseras och frågan är om det är moraliskt eller ens lagligt att ta ett sånt här beslut. Jag tror inte att de fiskare som blir av med sitt jobb kommer att gå med händerna i byxfickorna och vänta i flera år på att få börja fiska igen. De kommer att skaffa sig andra jobb och sedan när fiskestoppet hävs kommer det inte finnas någon i Sverige som kan ta upp eller ta hand om fisken, säger Hugo Andersson.
Att jämföra siffror från mitten av åttiotalet med dagens går inte enligt Hugo Andersson. Då hade man en extremt gynnsam period.
- Det fördes in stora mängder saltvatten i Östersjön som förde med sig torskbestånd långt upp, av utrymmesskäl och på jakt efter mat kunde man fiska torsk bra mycket längre norrut än vad man kan idag. Nu är Västervik en gräns för det kustnära fisket.
Så kommer det inte att bli igen, men med lite tur och "hjälp från högre makter" kan torskbeståndet bli starkt om tre år. Om det blir tvärtom kan vi få vänta länge.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om