Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Mellanöstern i brännpunkten

FINSPÅNG
I lördags hölls Broderskapsrörelsens distriktsårsmöte på Mariagården. Förutom årsmötesförhandlingar fanns Tomas Brundin på plats för att prata om sitt besök i Mellanöstern och mötet med Arafat.

Åke Tholén, Kärstin Brattgård, distriktsordförande, Tomas Brundin, internationell sekreterare, och Rezene Tesfazion från styrelsen samlades till årsmöte  och för att få en tydligare bild av krisen i Mellanöstern.
FOTO: GUNNAR JOHANSSON

Åke Tholén, Kärstin Brattgård, distriktsordförande, Tomas Brundin, internationell sekreterare, och Rezene Tesfazion från styrelsen samlades till årsmöte och för att få en tydligare bild av krisen i Mellanöstern. FOTO: GUNNAR JOHANSSON

Foto:

Finspång2003-03-03 00:00
Krisen i Mellanöstern har den senaste tiden hamnat i skymundan och allt ljus är riktat mot Irak. Broderskapsrörelsens internationelle sekreterare Tomas Brundin besökte dock i slutet av 2002, tillsammans med Ann Linde (s), Thomas Hammarberg och Joakim Johansson från Palmecentret, Palestina och Israel.
- Israel håller på att bygga en mur som på sina håll är åtta meter hög som kopplas samman med elstängsel. De militära åtgärderna på Västbanken och i Gaza hårdnar och antalet vägkontroller har ökat ytterligare, säger Tomas Brundin.

<b>Trakasserier</b>
Det kan ta dagar att ta sig från ett område till ett annat, fast restiden i själva verket kanske bara är en halvtimma.
Palestinierna trakasseras vi dessa vägkontroller och människorättsorganisationer rapporterar om en ökning.
- Vi har fått rapporter om att det vid vägkontrollerna dras kort om vilket straff som ska utdelas. Det kan vara att bryta ett finger, en arm eller att få stryk av flera vakter, säger Tomas Brundin.
Israels hårdnande attityd gör palestinierna allt mer frustrerade. 5 000 unga palestinier står i kö för att bli självmordsbombare.
Trots att våldet trappas upp så ser Tomas Brundin möjligheter till en fredlig lösning på krisen.

<b>Vägkartor</b>
- Både för Israels och Palestinas skull. Det finns olika "roadmaps" med möjliga vägar till en lösning på konflikten och det är något som EU, FN, Ryssland och USA gemensamt arbetar med. Från vårt håll tycker jag att det vore önskvärt om den svenska utrikesministern Anna Lindh och, eller biståndsministern besökte Israel och de ockuperade områdena för att visa att det på den palestinska sidan finns en förhandlingspartner, säger Tomas Brundin.
Arbetet med "roadmaps" innebär att man ser över vilka "trådar" som kan stärkas mellan Israel och Palestina. Att kunna påverka direkt på högsta nivå anses inte möjligt just nu.

<b>Läget har förvärrats</b>
Avsikten med Tomas Brundins och de andras besök i Israel och Palestina var att få en uppdaterad bild av den politiska situationen i Israel och på de ockuperade områdena. En bild som nu visar att läget är värre än man trott.
- Barnen på de ockuperade områdena hungrar och drabbas av bristsjukdomar. På båda sidor drabbas barn av traumatiska upplevelser, de kissar på sig, blir febrilt rastlösa eller helt apatiska, berättar Tomas Brundin.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om