Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Medborgarna får säga sitt

För att få till bästa tänkbara underlag i arbetet med en ny översiktsplan, ber nu kommunen allmänheten om hjälp.

Förväntansfull. Lina Alm, utvecklingsstrateg översiktlig planering, Finspångs kommun, hoppas  att så många som möjligt vill vara delaktiga när den ny översiktsplanen ska tas fram.

Förväntansfull. Lina Alm, utvecklingsstrateg översiktlig planering, Finspångs kommun, hoppas att så många som möjligt vill vara delaktiga när den ny översiktsplanen ska tas fram.

Foto: Inger Ramstedt

FINSPÅNG2017-11-08 17:00

– Vi vill att så många som möjligt tycker till, vi vänder oss inte bara till dem som bor här i kommunen utan även till dem som jobbar här eller har någon annan anknytning. Ja, eller helt enkelt bara känner lite extra för Finspång, säger Lina Alm, utvecklingsstrateg översiktlig planering, Finspångs kommun.

Det handlar alltså om en ny översiktsplan som ska utformas och som beräknas vara klar 2020. En plan som bland annat visar på vilka områden som bör utvecklas i kommunen, när det gäller bostäder, rekreation och verksamhet. Men också områden som bör bevaras. I planen måste även statens intressen beaktas, som naturreservat och kulturmiljöer.

– Vi har en gedigen och bra översiktsplan som antogs 2011 och som fortfarande är aktuell, men vi såg att det fanns en hel del faktorer som förändrats framför allt 2015 i samband med den stora flyktingströmmen i kommunen. Inte minst när det gäller bostäder. Och befolkningen har överlag ökat väldigt mycket de senaste åren, vilket vi så klart påverkas av i planeringen, fortsätter Lina Alm.

Det ledde till att kommunfullmäktige gav beredningen för miljö- och samhällsplanering i uppdrag att arbeta fram en ny plan, bland annat utifrån de tillväxtmål som är satta fram till 2035.

– Då räknar vi med att det minst är 30 000 invånare i kommunen. Det är ungefär 8 000 fler än vad vi är idag. Det ställer bland annat krav på fler förskolor och skolor, utbyggd äldrevård och fler LSS-bostäder, tillägger hon.

Processen med att ta fram den nya översiktsplanen har nu kommit igång. Huvudansvarig är ordföranden i beredningen för miljö- och samhällplanering, Ingrid Ahlstöm (MP). Rent praktiskt är arbetet uppdelat i två fokusgrupper ledda av politiker, en styrgrupp som jobbar med ”Finspång med omland”, som innefattar centrala Finspång inklusive Falla, Butbro, Risinge, Viggestorp, Lotorp, och stråket fram till Norrköpings kommun. Den andra gruppen riktar in sitt arbete på ”övriga orter och landsbygden”

– Men vi vill alltså också ha med allmänheten i det här jobbet. Därför har vi utformat en e-panel, en webbaserad medborgargrupp, som ska tycka till. Ju fler desto bättre. Den som vill vara med kan anmäla sig på kommunens hemsida. Tanken är att vi vartefter också ska ge oss ut och föra en dialog med kommunmedborgarna. Så det här är ett väldigt bra sätt att vara med och påverka, understryker Lina Alm.

Översiktsplan

Varje kommun ska, enligt plan- och bygglagen, ha en aktuell översiktsplan som gäller hela kommunen. Den ska peka ut områden som kommunen vill bevara, exempelvis parker och bostadsområden. Här ska det även finnas med områden som kommunen vill utveckla, samt sådant som hör till statliga intressen som naturreservat och kulturmiljöer. Planen används när nya detaljplaner ska tas fram och när förhandsbesked om bygglov ska beslutas.

En gång under varje mandatperiod prövas hur aktuell översiktsplanen är. Det är kommunfullmäktige som tar ställning i den frågan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!