Två av Maria Fagerbergs medborgarförslag rör ridskolans verksamhet. Den första handlar om hur bidragsfördelningen sköts på kommunen. Hon skriver att hänsyn borde tas till alla de omkostnader en förening har per utövare och sedan ge bidrag utifrån det.
"Endast då fördelas medlen jämlikt mellan olika idrotter" skriver hon.
Hon påpekar att ridsport är en dyr sport, att det kostar mycket att hålla en häst. Men verksamheten är viktig, menar hon. Det är en sport som involverar föräldrar och låter dem vara delaktiga. Det är en sport där barnen tidigt får lära sig att vara delaktiga i hästens vård och ta ansvar för hästens välbefinnande.
"Dessutom ger det motion och främjar en god hälsa att rida", skriver hon.
Maria Fagerberg ser sitt förslag som ett förslag som skulle göra bidragsfördelningen mera jämställd.
Det andra förslaget är handlar om ridhuset som är oisolerat. Vintertid när det fryser blir ridhusbotten väldigt hård och det blir ett problem då den blir för hård att rida på.
"Lektionsverksamheten blir lidande då hästarnas bästa går först" påpekar hon.
Hon tycker att kommunen ska renovera ridhuset.
"Kommunen har nyligen genomfört motsvarande renovering av ishallen. Ur ett jämställdhetsperspektiv är det rimligt att kommunen även renoverar ridhuset" skriver hon.
Det tredje medborgarförslaget hon lämnat in handlar om något helt annat. Det handlar om att ta fram en handlingsplan för att skapa en giftfri miljö i förskola och skola.
Maria Fagerberg hänvisar till Naturskyddsföreningens projekt förra året, Giftfri förskola, då 100 förskolor inventerades. Det man då upptäckte var att en mängd material läcker farliga ämnen som barnen får i sig.
Hon skriver: "Det rör sig om exempelvis PVC i olika produkter som läcker ftalater, kuddar av skumgummi som ofta innehåller bromeradeflamskyddsmedel, leksaker av plast som kan innehålla ftalater och bisfenol A, mat från konserver som innehåller bisfenol A, textilier som behandlats med smuts- eller vattenavvisande högflourerande ämnen med mera."
Ett arbete för att rensa bort farliga ämnen handlar bland annat om att se över vilka material och ämnen som finns i möbler, ytskikt och leksaker. Dessutom anser Maria Fagerberg att maten som lagas ska vara fri från hälsofarliga kemiska ämnen från förpackningar och fri från bekämpningsmedel. Hon anser slutligen att Finspång skulle kunna bli en förebild för andra kommuner om man tar sig an arbetet och skapar giftfria förskolor.