Med hans hjälp kan Finspång få naturgas
FINSPÅNGSvensk Naturgas AB undersöker möjligheterna att introducera naturgas i Mellansverige. I ett av förslagen kommer en avstickare att göras till Finspång.
Uno Sandberg hoppas att naturgasledningen kommer att dras öster om Roxen så att gasen kommer Finspång till nytta. FOTO: TITTI OLOVSSON
Foto:
- Jag tittar bland annat på hur natur- och kulturvården berörs, men jag tycker att det här förslaget ser bra ut, säger han.
Naturgasen ska dras från Kungälv på västkusten till Stockholm, Borlänge och Gävle. Därifrån är det lätt att koppla ihop gasledningarna med de i Finland som i dagsläget importerar gas från Ryssland.
<b>Östra alternativet</b>
De två alternativa dragningarna av ledningar går väster och öster om Roxen. Det östra inkluderar en avstickare till norra Östergötland och skulle betyda mycket för de stora industrierna i bland annat Finspång.
- Här kommer industrierna att kunna använda sig av fjärrvärmeverk med naturgas som innebär att man både får ut värme men även elektricitet, säger Uno Sandberg.
Det blir billigare men också betydligt renare energi av naturgasen. I dag dras Sverige med energiunderskott och tvingas importera el från kolkraftverk i Danmark. Naturgasen halverar utsläppen plus att man även får värme på köpet.
<b>Remissytrande</b>
2008 planerar Svensk Naturgas AB att kunna börja leverera naturgas till kunderna.
Från planenheten har man på sig fram till den 29 november att lämna ett yttrande, men Uno Sandberg tror att frågan inte kommer att tas upp på byggnads- tekniska nämndens möte förrän i december.
Senast en utredning kring naturgas gjordes var 1991, den gången blev det inget av, men den här gången tror Uno Sandberg att planerna blir verklighet,
- De enda som kommer att förlora på att vi får naturgas är kolproducenterna i Danmark.
? Naturgas består till 90 procent av metan och är lukt- och färglös, giftfri och lättare än luft.
? Gasen transporteras i nedgrävda stålledningar med en stötte huvudledning, samt flera mindre förgreningar.
? Cirka en tredjedel av naturgasen beräknas användas inom industrin och ersätter i första hand kol, olja och gasol.
? För att få bygga en naturgasanläggning krävs ett antal olika tillstånd där det primära är koncession (tillstånd) enligt naturlagen. Förprojektering följs av en koncessionsansökan som bland annat ska innehålla en miljökonsekvensbeskrivning.