Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Mattar och hundar tränade samarbete

Sommarläger med betoning på teamarbete. Det genomförde Finspångs brukshundklubb under helgen.
26 personer och nästan lika många hundar deltog.

Att vara ute i skogen är ett bra sätt att träna samarbete med sin hund. På stocken hunden Ozzi som är en basset fauve de Bretagne med matte Louise Karlgren. Framför stocken Hannah Pantzar med sin border collie Zingo, Elin Backström med den långhåriga collien Indra, Martina Johansson med Molly som är en ungersk vallhundsras som heter pumi och Agnes Gustafsson med tollaren Iris.
Foto: Gunnar Johansson

Att vara ute i skogen är ett bra sätt att träna samarbete med sin hund. På stocken hunden Ozzi som är en basset fauve de Bretagne med matte Louise Karlgren. Framför stocken Hannah Pantzar med sin border collie Zingo, Elin Backström med den långhåriga collien Indra, Martina Johansson med Molly som är en ungersk vallhundsras som heter pumi och Agnes Gustafsson med tollaren Iris. Foto: Gunnar Johansson

Foto:

FINSPÅNG2005-06-13 06:00
Det är vid scoutstugan Ängsstugan vid sjön Kalven som Brukshundsklubbens årliga sommarläger genomförs. Lägret är ett samarbete mellan två av klubbens sektorer, ungdomssektorn och tjänstehundssektorn. Räddningshundar är ett exempel på tjänstehundar.
När Folkbladet kommer fram till Ängsstugan strax före två på lärdagseftermiddagen är det en liten svart hund som hälsar oss välkomna. Den är bunden mitt på gräsmattan. En bit därifrån i närheten av några buskar står två colliehundar som bara tittar intresserat.

Vilar
Efter en stund ser vi också en stor härligt lurvig berner sennen-hund som vilar på förstukvisten in till scout-stugan.
Frågan är om vi kommit fel. Det varken syns eller hörs några andra hundar. Anette Magnusson, ansvarig för ungdomssektorn, berättar att det visst finns hundar i närheten. De vilar sig just nu efter förmiddagens krävande terrängpass, samtidigt som deras unga mattar (flest) och hussar hugger in på spaghettin med köttfärssås, som forslats till platsen med bil.
Ängsstugan saknar el och matlagning på vedspis i ett litet kök till så stor grupp skulle inte fungera så bra.
- I fredags kväll var föreningen Hemvärnsungdom här och lärde ut hur man reser tält, berättar Anette.

Tält med kamin
Det är i tre stora militärtält som de resterande hundarna tar igen sig. Tälten lämnade Hemvärnsungdomarna kvar och på söndagen kom de tillbaka och hjälpte till att riva dem.
Ungdomarna delade in sig i tre grupper, en i varje tält. Där sov de och deras hundar tillsammans med ett par vuxna i varje tält.
- Vi fick lära oss att sköta kaminen i tälten och hur man hanterar elden rätt. Och så fick vi göra upp ett schema för att vara eldvakter. Kaminen måste övervakas hela natten.
På schemat under lägret står både teori och praktik. Lördagsförmiddagens hinderbana omfattade cirka tre kilometer i terrängen runt stugan. Men det var inte precis en vanlig promenad. Som framgår av namnet så fanns det hinder på vägen som hundarna och förarna skulle ta sig över. Krypande, balanserande eller klättrande.
Dessutom var det flera av deltagarna som badade i Kalven.

Terrängbana
Anette Magnusson och Tina Björnberg, tjänstehundsansvarig på Brukshundklubben, berättar att terrängbanan kräver samarbete och tillit mellan hund och människa. Just att samarbeta hund - människa och människa - människa är ett tema som har genomsyrat årets läger.
- Terrängbanan var jätterolig, säger de unga mattarna Louise och Hannah.
På lördagsnatten genomfördes ett så kallat nattasök. I mörkret har hundarna bara sina nosar att lita till när de söker.
- De har täcken på sig, där vi fäster ljusstavar.
På söndagen stod bland annat tältrivning på schemat, med hjälp av hemvärnets ungdomar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om