På torsdagen låg regnmolnen över Finspångs golfbana. Mitt ute på banan ligger Trumslagaretorpet på en höjd. Här har Naturskyddsföreningen sin fjärilsrestaurang. En örtaträdgård som med blandade växter som just fjärilar gillar.
- Men se här. Vad krassen har gått åt. Det märks att det är aktivitet här i alla fall, säger Erna Marquardt.
Hon pekar på krassen som ser allt annat än attraktiv ut och förklarar:
Larverna äter krasse, så det är riktigt bra för oss att den går åt, så att säga.
En skål vatten finns också utställt. Fjärilar har en del behov som naturskyddsföreningen vill erbjuda på torpet.
- Många arter vill ha torrt och tillgång till lite vatten. Sen har vi planterat havtornsbuskar för att ge lite vindskydd också, säger Erna.
Just i dag lyser fjärilarna med sin frånvaro. Humlor och bin är det desto fler av. Tydligen gillar de samma mat som fjärilarna gör.
- Bin är rätt så lata insekter. De flyger inte längre än de måste för att få något att äta, säger Erna.
Fjärilarna är desto effektivare. Under flera år har antalet minskat och när märkning av fjärilar gjorts, har man upptäckt individer som flugit ända från Italien och hit.
- Det är helt otroligt vad en sådan lite varelse kan flyga långt. De lever trots allt bara fyra veckor med, säger Erna.
Gör en egen restaurang
Moderna trädgårdar med gräsmattor och få växter ger inte mycket fjärilar. Att locka dem till sig är rätt lätt. Färger spelar roll, men också lukter.
- Blommor ska man dela in blommorna i efter färg och plantera i stora grupper. Då är det lättare för fjärilar att hitta dit, säger Erna.
Lättodlade kryddväxter som lavendel och oregano rekommenderas också. Det finns gott om vackra växter som stockrosor och blå bolltistel att välja på.
- Men sen behövs lite ogräs med. Brännässlor är som en barnkammare åt nässelfjärilen, säger Erna.
Uppe vid Trumslagaretorpet har föreningen hittat många vanliga sorters fjärilar som citronfjäril, påfågelsöga och nässelfjäril.
- Men vi har också sett den stora amiralen vid ett par tillfällen och en mängd blåvingar, berättar Erna.
Att identifiera en fjäril är inte alltid enkelt. De kan se lika ut på ovansidan, men skilja sig på undersidan. För att få en liten vägvisning som besökare på fjärilsrestaurangen finns ändå en stor plansch uppsatt på väggen.
- Sen tycker jag att man kan åka ut till ängen som vi håller efter med. Där har vi identifierat över 40 arter, säger Erna.