Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Måste avverka - då kan fritidsområdet förändras

Skadeinsektens framfart kan påskynda avverkningen av Holmens skog vid Grosvad. "Vi ligger tätt på granbarkborren", säger avdelningschef Torbjörn Elofson, Holmen skog och mark.

Grosvadsskogen är ett uppskattat natur- och friluftsområde, som kan få en anna karaktär i framtiden då det är dags att skörda den skog, som samtidigt hotas av granbarkborren.

Grosvadsskogen är ett uppskattat natur- och friluftsområde, som kan få en anna karaktär i framtiden då det är dags att skörda den skog, som samtidigt hotas av granbarkborren.

Foto: Ulf Stråhle

Finspång2021-02-01 07:00

Fritids- och friluftsområdet bakom Grosvad har sällan varit så populärt som under pandemitiden. Men det gäller att passa på att njuta av den nu. 

Om några år kan skogsområdet bakom Grosvad se annorlunda ut. Ägaren Holmen är i början av den fas då det är dags att skörda det 500 hektar stora skogsområdet. Normalt avverkas granskog vid cirka 80 år, tallskog vid 120 år. Samtidigt hotar granbarkborrens framfart området.

Väntar Holmen för länge kan stora värden i virket gå förlorat. 

– Vi har informerat Finspångs Kommun om de här planerna, i och med att vi har mycket mogen skog i Grosvad. Det är skog som vi känner att vi har ett behov av att bruka, säger avdelningschef Torbjörn Elofson på Holmen skog och mark.

Redan idag har det avverkats i Grosvad, för att ta hand om de skador som granbarkborren haft på beståndet. 

– Träd i närheten av stigar och leder riskerar att blåsa ner lättare om de är angripna. Det är med stor sannolikhet så att vi under 2021 kommer gå in för att trädsäkra leder och stigar. I Grosvadsområdet finns också så kallade nyckelbiotoper, områden som har väldigt höga naturvärden. Även där finns granbarkborreskador, det hanteras i samråd med Skogsstyrelsen, säger Torbjörn Elofson.

– Under vintern blir det inga nya skador, utan man jobbar med att ta hand om de som uppkom förra året. Sedan, när vi kommer till juni och juli, får vi se om det blir nya skador.

Inför sportevenemanget Tiomila som gick i området 2019 fick tjänstemän i Finspångs Kommun uppmana Holmen att vänta med en eventuell avverkning inför arrangemanget. Holmen har gått försiktigt fram i dialogen med Finspångs Kommun, men pressats alltmer av granbarkborren. 

Normalt jobbar skogsföretaget med femårsplaner. Först pekar Holmen ut områden som ska inventeras och planeras för avverkning i sitt bestånd. Då väger man in naturvärden, nyckelbiotoper eller om skogen har stor påverkan för närboende. Sedan går bolaget ut i så kallade sociala samråd där föreningar och närboende får komma med synpunkter, innan man bestämmer sig för att avverka, eller skörda som är den term som används.

– Vi jobbar med vår långsiktiga plan, det vill säga att vi ska ligga ett år före i planering och inventering. Det här innebär att det således vlir skörd tidigast år 2023 här på Grosvad, säger Torbjörn Elofson.

Holmen är en stor markägare i kommunen och området, tillsammans med Fröbergs. Finspångs kommun självt äger i princip ingen mark bakom staketet på Grosvad. Totalt äger Finspång cirka 800 hektar skogsmark, men dessa områden ligger utspritt över hela kommunen. Vissa delar av kommunens markbestånd ska detaljplaneras för nybyggnation, som på Nyhem.

Skulle ni kunna byta skogsmark med Finspångs Kommun om de skulle föreslå det?

– Absolut, det görs av och till. Men nu pratar jag mer om Holmen och hela vårt innehav. Jag tror att Holmen skulle kunna tänka sig att byta bort Grosvad om man fick motsvarande skog eller värde någon annanstans, säger Torbjörn Elofson.

Sätter granbarkborren press på er?

– Skogsbruket är vant att hantera oförutsedda händelser som skadeinsekter och brand. Det vi egentligen gör nu är att rädda virkesvärde av redan angripen granskog, sedan bekämpa granbarkborren under juni, juli då den svärmar. Vi ligger tätt på granbarkborren hela tiden.

Granbarkborren

När en hane luktat sig fram till en stressad gran börjar den borra sig in i den. Granen svarar genom att försöka dränka barkborren i kåda. Då kallar barkborren på sina artfränder med en särskild doft.

Både hanar och honor, som flyger förbi känner doften och samlas på den stressade granen. Till slut orkar inte granen längre. Barkborrarna vinner, och kallar på honorna med ett annat doftämne innan de fortplantar sig. 

8-10 veckor efter svärmningen kan den nya generationen lämna granen.

Karta: Grosvads IP
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!