Massor av moderater möttes i Folkets hus
Moderatflaggor. Parasoller och affischer med M-loggan. Folkets hus såg inte riktigt ut som vanligt på lördagen, när östgöta-moderaterna hade förbundsstämma.
Moderaternas talesman i skolfrågor, Sten Tolgfors, var huvudtalare när östgöta-moderaterna hade förbundsstämma i Finspång. Foto: Scanpix/arkiv
Foto:
- Det var ett trevlig och bra möte. Folktes hus skötte arrangemangen mycket bra, säger han.
Förbundsstämmans huvudtalare var Sten Tolgfors från Örebro. Han är riksdagsledamot, ledamot av partistyrelsen och moderaternas talesman i skol- och utbildningsfrågor. Sten Tolgfors presenterade förslaget till nytt moderat skolprogram, som ska behandlas vid moderaternas partistämma i sommar.
Dåliga kunskaper
- En fjärdedel av eleverna som går ut grundskolan har inte fullständiga slutbetyg, en tiondel har inte tillräckliga kunskaper för att få gymnasiebehörighet.
Sten Tolgfors anser att skolan fokuserat för litet på kunskap och grundläggande färdigheter. Skolan har så många uppgifter att det som borde vara grunden, har kommit bort.
- Eleverna i dag vet var de ska söka kunskap och de har fått lära sig att tänka kritiskt. Men de har ingen grundkunskap att utgå från. De vet att Gustav Wasa var kung, men inte om det var på 1500-talet eller 1700-talet eller 1900-talet.
De vet att demokrati är viktigt men de har ingen aning om hur Sverige styrs.
Moderaterna vill att elevernas kunskapsinhämtning ska förbättras, att trygghet och studiero i skolan ska säkras och att elevernas rätt att välja skola och utbildning ska stärkas.
- Alla ska ha möjlighet att uppnå kunskapsmålen, det innebär en större flexibilitet och mer individanpassning i skolan, sade Sven Tolgfors.
"För många mål"
Rensa i floran av mål som skolan ska leva upp till och fokusera på kunskapsmål, som utvärderas med tester och följs upp. Ge skolorna större självbestämmanderätt genom att bl a avskaffa den kommunala skolplanen och timplanen.
Några exempel på ökad flexibilitet som Sten Tolgfors tog upp, är att tidigarelägga skolstarten samt ha både höst- och vårintagning.
- Man ska börja skolan när man är mogen för det och sluta när man nått kunskapsmålen. Vi människor lär oss saker olika snabbt.
Delat gymnasium
När det gäller gymnasieskolan, så vill förespråkar det nya programmet en delning.
- En akademisk inriktning, en yrkesinriktning och en lärlingsinriktning, utan teorikrav men med möjlighet till teori för den som vill.
Att återföra fokus på kunskapsinhämtning i skolan genomsyrar hela programmet. En annan grundpelare är den ökade självstyrelsen för skolan, kombinerad med en konsekvent och offentlig utvärdering.
På stämman genomfördes naturligtvis val. Distriktsordförande Jan Owe-Larsson, Norrköping, omvaldes som ordförande. Stig Jansson, Hällestad, lämnade distriktsstyrelsen, där det inte finns någon Finspångsledamot.