Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Mårten kom under skinnet på eleverna

Mårten Granlund fick 300 gymnasieelever att lyssna och fundera över vad manlighet är och vad det innebär.

Foto: Mikael Grip

FINSPÅNG2019-03-21 19:59

– Jag startade den ideella föreningen "Under kevlaret" 2016, efter att två av mina bästa vänner kom till mig och berättade att de mådde dåligt och bar på självmordstankar. Jag började fundera vad det berodde på och att vi killar/män är dåliga på att prata och visa vad vi känner, sa Mårten Granlund efter att cirka 300 gymnasieelever från Bergska gymnasiet lämnat Kulturhuset.

Mårten tog upp olika företeelser som har med machokulturens normer att göra och ställde det mesta på sin spets.

– Varför är vi killar på ett sätt och varför har vi förväntningar på oss att vara hårda och osårbara? Var kommer de förväntningarna ifrån? undrade han från scenen.

Den Vadstenafödde 23-åringen har själv drabbats av ångest utan att egentligen veta varför.

– Helt plötsligt började jag gråta och kunde inte sluta. Andetagen blev också korta och svåra. Först trodde jag det rörde sig om astma, men det var ångest. Hur kunde jag som har det så bra drabbas av ångest? Jag hade inte varit med om något traumatiskt, berättade Mårten och fortsatte:

– Den dagen lämnade jag vårdcentralen och trodde det var var något stort fel på mig. Först tog jag på mig en "mask" och visade inget utåt. Jag hade egentligen ingen att prata med, kompisar och föräldrar pratar man inte med om sådant, i alla fall gör inte de flesta det. Inte jag heller.

Att den psykiska ohälsan ökar i samhället, inte minst bland ungdomar är allmänt omvittnat.

– Tyvärr är det så och vår chattlinje som vi har fyller verkligen ett behov, sa Mårten.

Eleverna Jeremias Zetterfeldt och Viktor Bark tog ett snack med Mårten efter föreläsningen.

– Det var bra att du inte tog bort den "gamla" manligheten helt, att man inte behöver ändra sig totalt. Det kan istället bli en annorlunda manlighet, säger Jeremias.

– Precis! Det är så jag vill att det ska landa, svarade Mårten.

Föreläsningen med Mårten Granlund var en del i Bergskas värdegrundsvecka.

– Skolan har ett kunskapsuppdrag, men också ett demokratiskt uppdrag. Vi vill ge eleverna en bra värdegrund att stå på. Den här veckan har vi haft olika föreläsningar. Författaren Roz Aslanian, som var med om den fruktansvärda branden i Göteborg för 20 år sedan när många ungdomar dog, har också varit här och föreläst. Sedan fortsätter samtalen i klassrummen, sa Therese Cumming, kurator på Bergska gymnasiet.

Hur mår dagens elever?

– De är i en del av livet när de ställer många frågor till sig själva. Det är många som till exempel känner stress och press över att prestera på olika sätt, berättade Therese Cumming.

Vad är Under kevlaret?

En ideell organisation som arbetar opinionsbildande och stödjande för killars psykiska hälsa. Projektet grundades i mars 2016 av Mårten Granlund och består idag av cirka 20 killar och män, som på olika sätt vill inspirera andra killar och män till att prata om känslor, be om hjälp och stötta varandra.

Kevlar är ett hårt material som har många användningsområden, som till exempel finns i skottsäkra västar och andra skyddsmaterial. Kevlar i det här fallet syftar på vad som finns under den hårda ytan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!