Markgifter kvar efter sågverken
Höga halter av miljögifter finns kvar i marken efter sågverk och platser för träimpregnering som nu är nerlagda. Fem av tolv platser som länsstyrelsen har undersökt finns i Finspång. Två av platserna är mycket förorenade.
Det finns rester av arsenik i marken där Falla Ångsåg låg en gång. Foto: Titti Olovsson (0122-131 75) titti.olovsson@folkbladet.se
Foto:
De två platser i Finspångs kommun som ska undersökas ytterligare och därefter troligen saneras är:
Brenäs såg, före detta sågverk där en del virke har tryckimpregnerats. Medlet som användes innehöll arsenik, krom och koppar. Höga halter av dessa kemikalier finns kvar och utgör en risk för människor och miljö.
Hyttsjö före detta sågverk, Ljusfallshammar. Grundvattnet är påverkat av klorfenoler (som är giftigt för människor). Risk för att brunnar i området kan vara eller kommer att bli påverkade. Även höga dioxinhalter i marken. Hyttsjön som ligger i närheten har påverkan av dioxin.
Dessa båda före detta sågverk ska undersökas ytterligare.
Bedömer risker
- I en vidare undersökning vill vi ta reda på hur långt föroreningarna sträcker sig och bedöma riskerna för människors hälsa och för miljön. Kostnaderna för en kommande sanering vägs också in, säger Markus Gustavsson på länsstyrelsen.
När den utvidgade undersökningen är klar, blir det Finspångs kommun som har ansvaret för saneringen. Kommunen får stå för en viss del av kostnaderna för detta. Den största delen står staten för.
I Finspångs kommun finns tre ytterligare objekt, där föroreningarna är mindre. Dessa är:
++ Brattebergs såg, Regna, före detta sågverk där det finns dioxiner kvar från virkesbehandlingen. Halterna är låga och länsstyrelsen bedömer att de inte skadar människors hälsa eller miljön i dagsläget.
++ Före detta träimpregneringen i Sätra, 1,5 km söder om Hällestad. Rester av arsenik, koppar och krom. På ett betonggolv inomhus relativt höga halter, men bara farligt om till exempel barn stoppar i sig partiklar eller jord. Spridningen av föroreningarna anses vara små.
++ Falla Ångsåg: f d sågverk där tryckimpregnering förekommit. Relativt höga halter av arsenik i marken, men liten utbredning. Eftersom föroreningarna är ytliga är den största risken även här att barn stoppar i sig av jorden. Spridningsrisken bedöms vara liten.
Kolla med länsstyret
För de tre sistnämnda platserna är det inte aktuellt med ytterligare undersökningar.
- Men, påpekar Markus Gustavsson, om de nuvarande markägarna planerar att göra något nytt med marken, ska de alltid kolla med oss.
Länsstyrelsen har fått sex miljoner kronor för de fortsatta undersökningarna av de sju mest förorenade ställena.
I Åtvidaberg, Mjölby, Kinda, Linköping, Ydre och Valdemarsvik finns också träimpregneringsplatser som länsstyrelsen undersökt.
Fler detaljer finns på länsstyrelsens hemsida: www.e.lst.se/e