Det blev närmare tio års tjänst i Finspång för Marika Sjödin. Hon började som miljö- och kvalitetssamordnare på Finspångs Tekniska. Under denna period hjälpte hon kommunen med naturvårdsfrågor, innan hon tog steget över till att bli naturvårdssamordnare i Finspångs kommun.
– Det har varit spännande, lärorika år, där det har känts som att man åstadkommit något, men nu är det dags att testa något annat, säger Marika Sjödin.
Vid årsskiftet börjar hon sin nya tjänst vid länsstyrelsen i Linköping.
– Det känns väldigt bra. Nu ska jag jobba mer handfast med att skydda naturen. Jag ska jobba med områdesskydd, som exempelvis bildande av naturreservat, först och främst.
Naturälskaren har uppskattat alla vistelser i skogsmiljö.
– Finspångsnaturen kommer jag sakna, det finns väldigt vacker natur med bland annat fina skogar här.
Hon har märkt av ett ökat intresse för naturen under coronapandemin.
– Jag har genomfört flera naturguidningar, bland annat med Naturskyddsföreningen, och har märkt av att det har varit ett väldigt högt tryck på intresset, påpekar Marika Sjödin.
Hon har arbetat med flera minnesvärda uppdrag under de senaste åren.
– Jag har exempelvis jobbat med att uppdatera kommunens katalog över värdefulla naturområden, kartläggning av viktiga friluftsområden och Ölstadsjöns restaurering. Jag tror att det har lagts en bra grund till fortsatt arbete.
Naturreservat, naturstigar, skogar, träd, växter, blommor, sjöar, ängar och invasiva arter är exempel på områden som Marika har jobbat med.
– Jag har varit med och tagit fram nya naturstigar, två i Bönnernskogen och en i Vibjörnsparken, säger Marika Sjödin.
Under de senaste åren har antalet naturreservat, i Finspång med omnejd, utökats betydligt, till totalt 26 stycken i kommunen.
Hur skulle du vilja se Finspång utvecklas naturmässigt?
– Det vore roligt om ännu fler hittar ut i vår fina natur, dels i naturreservaten, men även andra områden, det finns flera som är på gång att bli naturreservat. Man kan pusha ännu mer och visa var dessa områden finns.
Vilka egenskaper är viktigast för att arbeta som naturvårdssamordnare?
– Det är viktigt att ha kunskap om naturvård och biologi. Det krävs även ett stort engagemang, att vara driven. Kunskap och engagemang är de mest betydelsefulla egenskaperna, konstaterar Marika Sjödin.