Maria värd en mässa
Maria Strandberg, 23 år och från Finspång, studerar på textildesignutbildningen vid Textilhögskolan i Borås. Nästa vecka visar hon och studiekamraterna upp några av sina textilier på möbelmässan i Älvsjö.
- Jag kände att jag ville göra något mer konkret och jobba med händerna. Det här är konkret och det känns som jag har gjort rätt val, säger Maria Strandberg.
Utbildningen är treårig.
Mycket tekniskt
- Det är mycket tekniskt här och vi jobbar mot industrin, förklarar Maria Strandberg.
Hon berättar att de på utbildningen jobbar med väv, tryck och trikå, oftast under olika teman.
- Nu börjar vi till exempel med en vävkollektion. Då har vi två skissperioder, sen provväver vi och provar en massa material och sedan väver vi upp våra tyger i maskiner. Det är från scratch till färdig produktion, förklarar Maria Strandberg.
Utbildningen är väldigt praktiskt inriktad, men första året handlar det också om en hel del teori. Ofta jobbar man individuellt, men under hela hösten har Maria och hennes tio studiekamrater jobbat med ett projekt tillsammans som snart kan beskådas på möbelmässan i Älvsjö, som pågår mellan den 9 och 13 februari.
Kreativt och lekfullt
- Det finns både fördelar och nackdelar att jobba så många ihop. Det har varit elva viljor, konstaterar Maria Strandberg.
Det är tradition att andraårsstudenterna är med på mässan, men i år kommer stora delar av skolan att vara med och visa upp sig med anledning av att det är designåret i år. Maria vill inte berätta för mycket om vad som kommer att finnas i den monter som textildesignstudenterna kommer att ha på mässan, det ska vara lite av en överraskning när man kommer dit. Men det handlar om en svartvit grafiskt ren monter som blir en slags scen och så blir det textila skådespelare.
- Det är lite Alice i Underlandet över det. Det är mycket färgglatt. När vi började med det här tänkte vi på vad det är vi har kommit ihåg från andra mässor vi har varit på och det är skruvade och lite knäppa saker och det här är lite skruvat. Vi vill visa att vi är kreativa och vill vara lekfulla. Vi vill visa att man kan använda textil till så mycket, det är möjligheternas material, säger Maria Strandberg.
Arbetet är nästan helt klart, men ännu finns det småsaker att ordna.
- Men nu börjar vi se ljuset i tunneln. Det känns kul och nu hoppas jag att allt klaffar där uppe, säger Maria Strandberg.
Efter mässan är det åter vardagen i Borås och fortsättning med vävkollektionen som gäller.
Om ett och halvt år är utbildningen slutförd och Maria Strandberg kan kalla sig industridesigner-fast det vill hon inte.
- Jag kallar mig hellre formgivare. Designer har använts så mycket i alla möjliga sammanhang så jag vill hellre säga formgivare, säger Maria Strandberg.
Finspång är hemma
Vad det blir efter utbildningen vet inte Maria Strandberg riktigt.
- Jag vill nog läsa vidare. Jag har funderat på produktformgivning och komplettera med marknadsföring, men jag vet inte riktigt vad det blir. Jag kanske blir statsminister...nej då, säger Maria och skrattar.
Hon avslöjar dock att hon har en dröm om att göra mattor och att det finns ett ställe där hon skulle vilja jobba några dagar i veckan.
- Och så skulle jag vilja köra eget resten av tiden, säger Maria Strandberg.
Troligt är i alla fall att hon kommer att flytta närmare Finspång i en framtid. För trots att hon bodde sina första år i Skärblacka och har flyttat runt i Sverige de senaste åren så är det Finspång som är hemma och det är här som släkt och vänner finns.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!