Livet har många gånger varit kämpigt för Maria Österberg Adolfsson. Hon är beviljad hemtjänst, boendestöd och färdtjänst. Hemtjänsten diskar, tar ut soporna och tvättar hennes hår en gång i veckan. Boendestödet ordnar med Marias medicin.
– Jag måste sitta i rullstol och kan bara gå några meter utan den. Jag tar mig från soffan till toaletten, det är sju meter, säger Maria.
Hon demonstrerade nyligen utanför kommunhusets entré och sov över där för att väcka uppmärksamhet och få förståelse för sin sak.
– Jag gjorde likadant i Stockholm och det hjälpte. Jag ger mig inte. Det här gäller inte bara mig. Gamla, sjuka, svaga, hemlösa, missbrukare och vanliga människor har det svårt. Kommun och sjukvård borde samarbeta mer för att nå bättre lösningar.
Maria Österberg Adolfsson tog 2019 strid för rätten att beviljas ledsagare inom ramen för LSS. Kommunen sade nej och förvaltningsrätten gick på kommunens linje.
Nu gör hon ett nytt försök. Dels har hon blivit sämre. Dels skulle en ledsagare göra skillnad. En sådan hjälper personer med psykiska eller fysiska funktionsvariationer att gå på olika aktiviteter utanför hemmet.
– Kommunen tar min inneboende för givet. Men han är sjuklig och orkar inte hjälpa till. Rullstolen är tung och jag behöver komma ut.
Kommunen uttalar sig inte i enskilda ärenden. Socialrådet Riitta Leiviskä Widlund (S) svarar i generella termer.
– LSS föreskriver individen goda levnadsvillkor. Socialtjänstlagen (hemtjänst och boendestöd) säger att man ska ha skäliga levnadsförhållanden. Det är mycket svårare att beviljas LSS. Utredningarna är omfattande och detaljerade oavsett om det handlar om LSS eller socialtjänstlagen.
Hon betonar att det är stor skillnad mellan att bli beviljad hemtjänst och boendestöd i jämförelse med LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. LSS innehåller olika typer av hjälp. Från rådgivning, ledsagarservice och avlösning i hemmet till bostadsanpassning, personlig assistens, daglig verksamhet och kontaktperson. Samordningsansvaret hamnar på kommunen.
Annica Ottosson, socialchef, förklarar att Maria Österberg Adolfsson får söka ledsagare oavsett om förutsättningarna ändrats eller inte.
Gör tidigare avslag någon skillnad?
– Nej, som enskild har man rätt att söka hur många gånger man vill och få sin sak prövad, säger hon.