Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Manligt länsråd säger nej till bolagskvotering

Länsstyrelsen i Östergötland är en av tre som fått regeringens uppdrag att yttra sig om betänkandet "Mansdominans i förändring - om ledningsgrupper och styrelser". Länsrådet Magnus Holgersson säger nej till kvotering - jämställdhetsexperten Catharina Alpkvist säger ja.

FINSPÅNG2003-11-10 06:00
Nuvarande jämställdhetsminister Mona Sahlin (s) tar vid där Margareta Winberg slutade och tänker inte backa från hotet om kvotering in i bolagsstyrelser. Tittar man hur det ser ut i flera av styrelserna för bolag som finns i Finspång talar statistiken sitt eget språk.
Kvinnor finns det ibland, en eller högst två och i ett undantagsfall lika många som männen. Men generellt ser det mörkt ut.

Misslyckande
- Jag tycker att kvotering är ett misslyckande, säger Magnus Holgersson som tycker att man ska eftersträva en jämn könsfördelning på frivillig väg.
Han menar att attityden i styrelserna har förändrats och att fler och fler har en annan syn på kvinnor i bolagsstyrelser.
- Att lagstifta om kvotering tror jag kan verka kontraproduktivt och få en negativ påverkan. Istället gäller det att gå från prat till handling och visa företagen att det finns pengar att tjäna på kvinnor i styrelserna, säger Magnus Holgersson.

Avvikande mening
Han har tillsammans med Catharina Alpkvist lämnat yttrande för länsstyrelsen i Östergötland till regeringen, men när man kom till kvotering tyckte man inte lika.
- Jag tycker att det går jäkligt segt, men det går i alla fall inte bakåt. Men jag tror att kvotering behövs som en tillfällig metod att snabbt förändra den ensidiga könssammansättningen, säger Catharina Alpkvist.
Hennes syn på jämlikhet finns som en bilaga i yttrandet: avvikande mening från en jämställdhetsexpert. Och det verkar vara så att det är kvinnor som står för den avvikande meningen medan männen vill att det ska få ta den tid det tar.
- Visst är det viktigt med en könsfördelning i styrelserna som speglar förhållandet på företaget, men viktigare är hur jämställdhetsarbetet i företaget fungerar.
- Att män och kvinnor har lika lön för lika arbetet och att det finns fler kompetenta kvinnor på chefsposter, säger Lars Josefsson, tidigare vd för Alstom och från den 1 januari nästa år vd för Sandvik Mining and Construction.

Spegling av företaget
Han är emot kvotering, men ser gärna att man gör som i Föreningssparbankens styrelse där han också sitter med.
Där har man sett till hur stor del av kunderna och de anställda som är kvinnor och beslutat att antalet kvinnor i styrelsen ska spegla det förhållandet.
Men det är inte så enkelt att överföra det systemet på exempelvis Siemens som är ett tekniskt företag.
- Det är viktigt att de som sitter i styrelsen har den kompetensen och väldigt få kvinnor har den tekniska kompetensen som krävs, säger Lars Josefsson.
- För att komma tillrätta med det måste vi gå hela kedjan tillbaka och få flickor intresserade av teknik redan på dagis - det kommer att ta tid.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om