Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Manifestation mot våld ett jättefiasko

Den 25 november varje år uppmärksammas kvinnors utsatta situation i hela världen. FN har proklamerat den dagen som internationella dagen mot våld mot kvinnor. Dagen uppmärksammades även i Finspång.

FINSPÅNG2011-11-27 10:27

Först ut var en kväll i Hvilan i Torstorp. Där visades filmen Nyumba Ntobhu från Afrika, som påminde om att våldet inte bara finns här. Men intresset för detta var lågt, då bara fem personer dök upp.

- Ja det var lite tråkigt. Det här är ju ett tyst och dolt problem i hög utsträckning som behöver lyftas fram. Jag har en stark tilltro till människan att kunna förändra det som inte är bra i samhället, säger Per-Åke Andersson, IOGT-NTO.

Ljusmanifest på torget

På fredagskvällen var det dags för en ljusmanifestation på torget i Finspång. Flygblad delades ut till män, för att uppmana om att förändra mansrollen.

- Ett flygblad i Finspång förändrar inte problemet. Men vi måste bryta normen eller värderingen. Många säger att vi har det ju jämställt i vårat land. Men måste man nöja sig då? Vi har kommit långt men vi måste arbeta vidare.

Per-Åke menar att våra normer säger att män är starka och tjänar mer. Eller att det är okej att bli lite stökig då du dricker alkohol.

- Vi ska ha lika lön för lika arbete. Har du sämre lön så är det lätt att känna att du har sämre värde. Då är det enklare att kunna bli sämre behandlad. Det är inte kvinnan som ska ändra på det, utan vi män.

Alkoholen är knuten till en acceptans, en norm om att ett felaktigt beteende är okej då du druckit.

- Jag säger inte att alla människor ska bli nykterister. Men se problemen som de egentligen är. Vore det så att folk drack mindre, skulle vi ha mindre våld i samhället.

Den stående frågan "varför lämnar hon honom inte", om hon blir misshandlad?

- Det är mycket psykologi i det här. Alla säger varför gå tillbaka, hon får skylla sig själv. Men en otrygg person kan söka sig till en otrygg situation. För att han eller hon känner igen sig i situationen. Är man berövad sin tilltro till sig själv, då är det svårt.

Komplicerat att förstå

Ofta har kvinnan gjorts beroende innan det första slaget kommer.

- Ett maktutövande har pågått ett tag innan misshandeln börjar. Det första slaget kommer inte som en blixt från en klar himmel. Det här är komplicerat att förstå, och komplicerat att göra något åt, säger Per-Åke Andersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om