Under onsdagsförmiddagen levererades en stor biogasreaktor för installation i biogasanläggningen vid Axsäters avloppsreningsverk.
– Det här är något unikt som vi får i Finspång. Det finns inte någon annanstans överhuvudtaget. Vi vet att intresset är stort för denna nya teknik, både i Sverige och i andra länder, säger Jan Petersson, verksamhetschef för vatten och avlopp vid Finspångs tekniska verk.
Restprodukterna som blir kvar efter reningsprocesserna av avloppsvattnet kommer att omvandlas till el och värme och det är vid biogasreaktorn i vilken själva rötningsprocessen kommer att äga rum.
– När vi renar avloppsvatten samlas föroreningar och smuts i botten av våra sedimenteringsbassänger. Det materialet ska vi ta hand om på ett helt nytt sätt i vår nya biogasanläggning. Biogasen kommer att användas för att producera el och värme vilket gör att verksamheten här blir självförsörjande på värme och får ett bra tillskott av el, säger Jan Petersson.
Det rör sig om en mångmiljonsatsning. Totalsumman är 23 miljoner kronor, varav cirka 7,5 miljoner kronor är bidrag från Energimyndigheten.
– Bidraget är en anledning till att vi kan göra den här storsatsningen. Det här blir en fullskalig biogasanläggning som bygger på helt ny teknik.
En satsning som i förlängningen ska ge mycket tillbaka på flera olika sätt.
– Elen är billig i dag, men vem vet hur det ser ut om fem år. Kostar elen mer i framtiden ger det mycket tillbaks, säger Jan Petersson.
Kontraktet skrevs i mitten av mars och byggnationen har gått snabbt och anläggningen beräknas vara klar för provdrift om tre veckor. Anläggningen skall vara intrimmad och klar i mars 2016.
Biogasanläggningen uppskattas årligen ge gasproduktion på 180 000 kubikmeter, elproduktion på 340 000 kilowattimmar samt värmeproduktion på 680 000 kilowattimmar.
– Det unika i den här anläggningen är värmeväxlaren och biogasreaktorn. Nu kan vi ta hand om alla slamprodukter och göra något mycket bra av det, konstaterar Jan Petersson.
Långsiktiga och hållbara lösningar har varit centrala ledord i Finspångs tekniska verks arbete med att minska miljöpåverkan i sina verksamheter.
Två betydelsefulla milstolpar i arbetet har varit att omvandla kommunens hushållssopor till fjärrvärme i Finspång samt att återvinna restvärme från SSAB:s färgbeläggningsprocesser och leverera ut till fjärrvärmenätet.
Nu tas alltså nästa steg genom att bättre använda materialet som inte följer med det renade avloppsvattnet ut, utan föra tillbaka det in i kretsloppet igen.