Kartläggningar visar att ett stort antal elever i kommunens grundskolor har hög frånvaro från undervisningen.
– Vi har många elever med väldigt hög frånvaro, antalet ökade under pandemin. Några är även "hemmasittare" som har svårigheter att komma och vara i skolan överhuvudtaget, säger utbildningsrådet Frida Granath (S).
Kommunstyrelsen avsätter tre miljoner kronor per år, med start i höst fram till sommaren 2024. Totalt satsas nio miljoner kronor på elever med särskilda behov, där elevfrånvaron ska utredas och åtgärdas.
– Personal med ansvar för att jobba med dessa elevgrupper ska anställas. Det är elever som är i stort behov av trygga kontakter i skolan, menar Frida Granath.
Anders Pantzar, utbildningschef i Finspångs kommun, berättar att satsningen ska användas till fyra tjänster. Grosvadsskolan och Nyhemsskolan får en tjänst vardera. Viggestorpsskolan, Svälthagen, Hällestad, Grytgöl och Nyhemsskolan F-6 får en tjänst, precis som skolorna Storängen, Rejmyre, Lotorp, Högalid och Brenäs.
– Det kan till exempel vara lärare, beteendevetare eller socionomer, det viktigaste är att rätta kompetensen finns. Det kan vara personal inom skolan som vill byta tjänst eller rekryteringar externt, säger han.
Höstterminen 2020 var det 327 elever i årskurs F-9 i kommunen som hade över 20 procents frånvaro. En ökning från 140 elever motsvarande period föregående år.
– En elev som går i skolan från F-9, under tio år, och har en frånvaro på 20 procent per år, missar två skolår totalt. Sådan hög frånvaro är förödande. Tio procents frånvaro varje år blir ett helt missat skolår totalt. Förutom nyanställningarna har vi fått medel för att skapa bra lärmiljöer, som kan förbättra våra resultat, konstaterar Anders Pantzar.
Vissa elever har hög frånvaro redan under första skolåren.
– Vi vill hitta strukturer för att fånga upp dessa elever. Satsningen berör även socialtjänsten och föräldrakunskap, för dessa problem behöver inte bara bero på skolan, utan kan bero på familjesituationen också, säger kommunalrådet Ulrika Jeansson (S).
Frida Granath understryker att frånvaron är högst på högstadiet.
– Där görs en stor del av satsningen. Det blir spännande att följa arbetsgruppens jobb. Att gå ut grundskolan ligger till grund för ett bättre, mer hälsosamt liv, med mindre risk att drabbas psykisk ohälsa och arbetslöshet, säger Frida Granath.