Hösten 2016 samarrangerade Linköping, Finspång, Norrköping, Motala och Mjölby kommuner tillsammans med Region Östergötland, Tobaksfri duo, Länsstyrelsen Östergötland och Smart Ungdom drogförebyggande elevambassadörsdagar med fokus på tobak på flera platser i Östergötland. Där fick eleverna skriva ner sina tankar kring vilka samhällsinsatser som de tyckte behövdes för att minska tobaksbruket i samhället.
Inför tobaksfria dagen 31 maj lämnade högstadieelever som deltog på elevambassadörsutbildningen hösten 2016 en mängd förslag, som samlats i en broschyr.
Ett par förslag lästes upp av eleverna i samband med överlämningen till utbildningsrådet Stefan Carlsson (V) och socialrådet Ulrika Jeansson (S) i kommunhuset på måndagsförmiddagen.
"Införande av lagar om förbud", "Fler rökfria platser", "högre åldersgräns", "begränsa försäljningen av tobak", "höja priset" och fler "tobaksfria lärare och förebilder" var några exempel.
– Vi delar ut olika belöningar till alla som håller sig tobaksfria. Vi har gått utbildning och håller föredrag. Jag tycker det har blivit bättre på skolan sedan förra året. Det är färre som röker, man ser ner på det mer nuförtiden, säger Philip Andersson, elev i klass 8, Nyhemsskolan.
Genom projektet har 14-åringen blivit mer självsäker samtidigt som han står upp för en viktig sak.
– Själv har jag aldrig rökt eller snusat. Det är bara negativt. Man blir beroende, luktar rök och det kostar pengar, betonar Philip Andersson.
Totalt i länet blev resultatet 88 konkreta samhällsförslag, som även skickas till politikerna i riksdagen.
– Eleverna blir jättebra föredömen och fungerar som länk till oss vuxna. Rökare är mer socioekonomiskt utsatta. Ofta känner elever som använder tobak att de inte får stöd hemma eller i skolan. Vi jobbar även med Folktandvården som erbjuder tobaksavvänjning som stöd. Det är viktigt att politikerna tar till sig förslagen som grund för vidare beslut, säger Lina Jarledal Blom, utvecklingsledare Region Östergötland.
Ulrika Jeansson informerade om att kommunen har rökfri arbetstid.
– När det gäller lekplatser borde kommunen kunna göra dessa tobaksfria. Inför man att det blir krångligare att röka, kommer fler sluta, säger hon.
– Att begränsa tobaksmöjligheterna i offentliga miljöer har stor betydelse, påpekar Stefan Carlsson.
Högstadieskolorna anordnar aktiviteter på onsdag i form av information om fördelar med tobaksfritt, träna på motionscykel, tipspromenad, utdelning av pins och påskrifter av tobaksfri försäkran.