– Mycket handlar om svartsjuka och kontroll, säger Elisabet Arvidsson, socialsekreterare och samordnare av ungdomsverksamheten Exitus i Finspångs kommun.
Vi träffar henne och kollegan Helena Bennett, socialsekreterare med samordningsuppdrag för våld i nära relationer, med anledning av temaveckan "En vecka fri från våld" som pågår just nu.
De berättar att något som blivit vanligt bland ungdomar är kontroll, framför allt med hjälp av mobiltelefonen. Bland annat i Snapchat finns kartfunktioner där man kan se var användaren befinner sig, och vilka andra som befinner sig på samma plats. Telefonerna har möjliggjort en ständig kontroll och det finns exempel på att man måste vara tillgänglig och alltid svara på samtal och meddelanden.
– Som ung kanske man först känner sig smickrad och det kan vara svårt i början att se något konstigt med det när man inte har erfarenheten, säger Helena Bennett.
För ungdomar handlar det ofta om den första stora kärleksrelationen och man saknar kunskap och erfarenhet av vad som är okej och inte i en relation. Därför kan det vara svårt att sätta sina egna gränser.
Något annat som Exitus uppmärksammat blivit vanligare är sexuellt våld i relationer.
– Många ungdomar idag matas mer med mycket grov pornografi som innehåller grova våldsinslag, från tidig ålder. Då tror man att det är normalt och ställer upp på det, förklarar Elisabet Arvidsson.
– Många tror att det är normalt med strypsex. Vuxna har lättare att hålla isär att det här är porr och det här är sex, men unga har inte alltid den kunskapen, tillägger Helena Bennett.
De uppmanar vuxna att man pratar med sina ungdomar om hur de mår i relationen, men att det kan vara bra att undvika just begreppet "våld". I stället kan man fråga om partnern är svartsjuk, om man blir utsatt för kontroll eller att man inte får umgås med samma kompisar som innan. "Hur mår du i relationen?" kan vara en bra fråga att ställa.
Det kan också vara ett varningstecken om man bara umgås med sin partner, slutar med fritidsintressen, eller om man skärmar av sig och plötsligt sitter mycket med sin telefon.
– Det är bra att vara nyfiken, ställa konkreta frågor, avslutar Arvidsson.