Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Många nior obehöriga till gymnasiet

Drygt 16 procent av Finspångs nior är obehöriga att söka till gymnasiet. Nästan hälften av dem har inte fått godkänt i något av de tre kärnämnena.

FINSPÅNG2005-06-17 06:00
Vid humanistiska nämndens senaste sammanträde fick ledamöterna information om betygen i skolår nio. Informationen kan tyckas nedslående. 16, 1 procent, eller 46 elever, är nämligen obehöriga att söka till gymnasiet. Detta på grund av att elever som har fått betyget icke godkänd i något eller flera av de tre kärnämnena svenska, matte och engelska inte får börja på de nationella programmen i gymnasieskolan.
- Det är en stor problematik kring det här, konstaterar humanistiska nämndens ordförande Peter Fransson (s).

Samma resultat
21 av de 46 eleverna har fått icke godkänt i samtliga tre kärnämnen.
Enligt Peter Fransson är årets resultat i princip detsamma som förra årets, det handlar om en skillnad på en tiondel. Resultatet är också det sämsta bland länets småkommuner, men är till exempel något bättre än Norrköping.
- Vi har tittat på om det skiljer sig åt mellan skolorna här för att se om det skulle finnas något fel på utbildningen, problem med några lärare eller elever på en viss skola, men det här förändrar sig hela tiden mellan skolorna så man kan inte se något sådant, säger Peter Fransson.

Utvecklingsplaner
För de flesta av dem som inte är behöriga till gymnasiets nationella program är alternativet det individuella programmet där de kan läsa upp betygen och sedan söka till ett nationellt program.
Peter Fransson berättar att det hela tiden jobbas med åtgärder för att förändra situationen.
- Vad man gör nu är bland annat en fortsatt uppdatering för att öka måluppfyllelsen. En viktig del är att man på ett tydligt sätt för in det här med individuella utvecklingsplaner, säger Peter Fransson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om