Under veckan genomför Nationella Viltolycksrådet och polisen en insatsvecka mot viltolyckor. Under tisdagen fanns eftersöksjägare och länsansvarige polisen P-A Eriksson på plats på Viberga i Finspång, i samband med den ökade risken för viltolyckor under hösten.
De konstaterade att det fanns vissa saker som kan förbättras i Finspångs kommun.
– Många förare är dåliga på att märka ut platsen efter viltolyckor. Jag var nyligen på en olycka och fick höra att den skett någonstans mellan Hävla och Rejmyre, det blir en mil att leta på, säger Reine Hansson, samordnare för eftersöksjägarna i kommunen.
– Det är förvånansvärt många som inte har viltremsor i bilen och vi vill uppmana bilister att använda SOS Alarms 112-app, där finns koordinater och kartbild. Då kan eftersöksjägarna snabbt hitta rätt. Det minskar viltets lidande och förbättrar även eftersöksjägarnas säkerhet, när de rör sig i mörkret vid vägar, säger P-A Eriksson.
Länsväg 215, mellan Finspång och Skärblacka, samt riksväg 51 är vägar som är olycksdrabbade när det gäller viltkollisioner.
Rådjur och dovhjort är vanligt förekommande i kommunen, men det har skett en ökning av ett annat djur.
– Vi ser att kronhjorten är tillbaka och har etablerat sig i områden som Igelfors, Regna och Rejmyre. Det är ett stort djur, som väger runt 120 kilo, ungefär dubbelt så mycket som dovhjorten, som väger 60–65 kilo, säger Reine Hansson.
Trots ökningen av kronhjortar är det inte så ofta dessa djur är inblandade i krockar i trafiken.
– Kronhjorten är det viltet som är mest vaksam för att undvika viltolyckor, säger P-A Eriksson.
– Kronhjorten är skogens spöke, helt plötsligt bara finns den där, tillägger Reine Hansson.
Han har märkt en annan ökning.
– Sedan midsommar har det varit många rådjurskid, som blivit påkörda. Det är mindre älgolyckor nuförtiden, men även dovhjortar kan ge mycket skador på fordonen, säger Reine.
Under september har sju rådjursolyckor, tre dovhjortsolyckor, två älgkollisioner och en vildsvinsolycka anmälts i Finspångs kommun, enligt Nationella Viltolycksrådet.
– Vi vill uppmana bilister att sänka hastigheten. Många som pendlar åker ofta vid gryning och skymning, när risken för viltolyckor är som störst, säger P-A Eriksson.
– Vi är totalt 15 eftersöksjägare i kommunen och vi har jour dygnet runt, konstaterar Reine Hansson.