– Det känns jättebra, säger Mikael Hultberg, barn- och utbildningschef i Finspång. Vi hade hoppats på att minst hälften av våra 159 lärare i grundskolan skulle gå med och nu blev det hela 101, det vill säga 63 procent.
– Och jag kan nämna att vi även anställt nya lärare från andra kommuner, som vill vara med och testa det här nya arbetssättet.
101 lärare, som får 2 000 kronor mer i månaden, innebär en ökad lönekostnad på över 200 000 kronor i månaden. Får du extra tillägg i din budget för den utgiften?
– Nej, inga extra pengar, men vi har en växande verksamhet och fler elever, som ger mer pengar. Vi har reserverat pengar för den här nya utgiften och vi kommer att klara vår budget på de pengar vi har.
Och vinsten med nya avtalet, som du ser det?
– Vi tjänar bättre kvalitet i skolarbetet, vilket i längden ger elever som klarar sig bättre, lärare som trivs bättre och som därmed förhoppningsvis stannar kvar i yrket och i Finspång.
När blir nästa möjlighet för de lärare som inte skrivit på nya avtalet, att göra det?
– Det blir till vårterminens start och då hoppas jag på ytterligare ett antal lärare kommer med i det här nya arbetssättet.
Rektor på Lotorp och Högalidsskolan är Magnus Stark, som säger så här:
– Det här nya avtalet, med mer gemensam tid för lärarna i skolan, tycker jag känns väldigt bra. Dessutom tror jag nya avtalet, med den ökade gemensamma tiden och löneökningen, bidrar till att göra läraryrket lite mer attraktivt.
Hur ser du på det faktum att nästan alla lärare på just dina två skolor, anslutit sig till nya avtalet?
– Givetvis en stor fördel, eftersom alla lärarna nu har samma utgångspunkt, för hur man lägger upp sitt arbete. Nu kan vi lättare planera arbetet tillsammans och ha pedagogiska diskussioner och just för mig, som har två skolor, får vi nu större möjligheter att göra saker tillsammans med lärare både från Lotorp och Högalid.
Elin Hillbom är en av lärarna på Lotorps skola, som skrivit på nya avtalet:
– Jag tycker nya avtalet ger oss lärare större möjligheter att samarbeta på plats i skolan. Så jag ser fram mot det här förändrade arbetssättet och tack vare att i princip alla lärare här i Lotorp skrivit på nya avtalet, får vi mer nytta av den här nya satsningen.
– Och samtidigt har vi ju fortfarande kvar fem timmar utanför skolan, för exempelvis rättning av prov och förberedelsearbete, vilket också behövs.