Minnen från förr
Här kommer den tredje och sista delen av sjuksköterskan Elsa Christina Eks minnen från Finspångs Folkets Park. Minnen som vi hämtar från hennes artikel i boken "Vandringar i tiden i Finsponga län" från 1983. Boken skrevs hos Finspångs ABF i en studiecirkel som kallade sig för Risingespegel.
Här följer sista delen av hennes artikel:
"Många utomordentliga talpjäser har spelats upp på Parkens scenbräder.
Elis Engströms sällskap kom varje år med lustspel.liksom Allan Rydings sällskap.
De gav lustspel och komedier, ofta eleganta komedier, som till exempel Min fru går igen, av Noel Coward, med Frank Sundström, Harriet Carellick och Marianne Aminoff.
Men det fanns mycket som vägde tyngre.
Allan Ryding turnerade ett år med Shakespeare och Hamlet. Och vi bjöds på andra stora dramatiker, som Strindberg i bland annat Fröken Julie och Den starkare med Gerd Hagman och Ove Tjernberg. Och i Hemsöborna med Martha Lundholm som Madam Flod.
Vi tog del av Eugene O´Neills damer om konflikten mellan människans medvetna och omedvetna jag, som i Måne för olycksfödda, med Emmy Friedman, Gudrun Brost och Georg Åhrlin.
Vi fick se Gösta Ekman d. ä. i Gröna Hissen och andra pjäser.
Vi lärde känna Jaroslav Haseks Den tappre soldaten Svejk, med Elof Ahrle i huvudrollen. Svejk som hade humorn och skrattet, som vapen mot grymhet och enfald.
Jean Paul Sartre och existentialismen och hans filosofiska system om hur människan är överlämnad åt sig själv i valet mellan olika handlingsmöjligheter, fick vi prov på i Den respektfulla skökan, med Gerd Hagman och Curt Masreliez.
Folkparksteatern bjöd oss också på Bernhard Shaw, dels i Miljonärskan med Elsa Carlsson, Lars Egge med flera och dels i Major Barbara, där vi roades av hans elaka, men roliga satir.
Vi såg En handelsresandes död, av Arthur Miller, där han rullade upp sitt drama om en amerikansk livslögn.
Och vi såg Hjalmar Bergmans Markurells i Wadköping, med Douglas Håge i huvudrollen.
Flera föreställningar av talteatern kunde räknas upp, men det nämnda ger ändå en klar föreställning om hur de som var ledande inom folkrörelserna och Folkets Hus- och Folkets Parkstyrelserna, strävade efter att ge arbetarna en allsidig underhållning, som både gav kunskap om och insteg i den del av kulturen, som dittills varit förbehållen de högre klasserna i samhället.
Entusiasmen, offerviljan och arbetsglädjen hos dem som ställde och styrde var stor, alltifrån dem som hade hand om kaffekokning till topparna i styrelserna."