– Det här handlar om ungdomar i årskurs tre, som går ut gymnasiet och därför vill vi träffa dem och informera om arbetsmarknaden. Många av dem har aldrig varit här på Arbetsförmedlingen. Därför är det viktigt att få träffa dem innan de går ut skolan, säger arbetsförmedlaren Susanne Larsson.
Folkbladet fick vara med när klassen Ek12 på Nya Bergska, fick en timmes information, om allt från att man ska se till att det finns kollektivavtal, till hur man skriver ett CV, men även ett varningens ord om varför man inte ska jobba svart:
– Vi vill hjälpa till att göra ungdomarna förberedda inför deras debut på arbetsmarknaden, för många elever har inte haft något jobb alls än och på de teoretiska linjerna har många inte heller varit ute på praktik på något företag, till skillnad mot elever på de praktiska linjerna. Det enda arbetsrelaterade de känt på är ofta skolans UF-företag, vilket i och för sig är en bra erfarenhet.
Under föreläsningen, visar Susanne Larsson hur man söker lediga jobb, såväl vanliga jobb som sommarjobb och utlandsjobb.
– Man kan söka på Arbetsförmedlingens hemsida, men även på Blocket, Lokus, Jobbsafari, privata arbetsförmedlingar, bemanningsföretag och även vissa företags egna hemsidor.
– Sedan kan man själv gå ut och söka jobb direkt på ett företag, men då brukar de ofta fråga om man har någon kompis eller släkting som jobbar där. Det är vanligt, framförallt på små orter som Finspång.
Några av ungdomarna kunde också tänka sig utlandsjobb, bland annat Norge.
– Det är populärt och i dag finns det minst 70 000 svenskar som jobbar i Norge. Det handlar mest om servicejobb, restaurang och butik är det största. Och som svensk medborgare får man jobba både i Norge och inom alla EU-länder, utan något särskilt tillstånd.
Susanne Larsson sa också ett par varningens ord till ungdomarna:
– Provjobb utan lön, finns inte egentligen, så det ska man inte gå på. Precis som vid så kallade svartjobb, har man inte heller någon försäkring, vilket kan få svåra konsekvenser.
Och när det gäller kollektivavtalen:
– Det finns många seriösa företag som saknar kollektivavtal och då är det upp till en själv att se till att man får en lön som är ok och att man även får sin semesterersättning, som är lagstadgad.
Två av eleverna, Moa Sundgren och Emma Ödman, sa så här efter informationen:
– En del av det Susanne berättade om visste vi sedan tidigare, men det var också mycket nytt, som det känns viktigt att veta, inför framtiden, sa Moa.
– Och jag skrev upp lite av det som Susanne berättade, eftersom jag vill börja jobba direkt efter skolan i vår och sedan kanske börja läsa igen längre fram i livet.