Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Många frågor om närsjukvården

Närsjukvården i Finspång (NiF) stod i centrum vid ett offentligt möte på lasarettet i går kväll. Medverkade gjorde NiF:s verksamhetschefer Rolf Hässler och Magnus Oweling liksom Marie Morell, moderaternas gruppledare i landstinget.

Rolf Hässler var en av verksamhetscheferna inom NiF som i går berättade om NiF:s verksamhet.

Rolf Hässler var en av verksamhetscheferna inom NiF som i går berättade om NiF:s verksamhet.

Foto:

FINSPÅNG2004-03-30 06:00
Det var moderaterna i Finspång som i går ordande ett offentligt möte om Närsjukvården i Finspång (NiF). Omkring 20 personer deltog i mötet. Det inleddes med information av NiF:s verksamhetschefer Rolf Hässler och Magnus Oweling. De berättade om vad deras tanke med närsjukvård är, hur den byggts upp i Finspång, hur den fungerar och hur den ska utvecklats.
- När det gäller närsjukvård känner vi oss tidiga med det i det här landstinget och det krävs mycket samverkan för att få till en bra närsjukvård, inledde Rolf Hässler.
Magnus Oweling påpekade också vikten av en samverkan på lika villkor mellan öppenvård och slutenvård. Båda verksamhetscheferna pratade mycket om vad närsjukvård är. De nämnde bland annat att det handlar om vård som bedrivs i lokal samverkan mellan primärvård, specialistläkare inom olika områden och den kommunala sjukvården. Barn, ungdomar, personer i yrkesverksam ålder och äldre ska få vanliga behov av vård tillgodosedda inom närsjukvården, sades till exempel också.

Finnas kvar
- Vårkonceptet kräver också slutenvårdsplatser, påpekade Magnus Oweling.
Flera frågor ställdes till de båda verksamhetscheferna, bland annat om de såg att Närsjukvården i Finspång kommer att finnas kvar på längre sikt.
Rolf Hässler gav ett jakande svar och påpekade att han och Magnus inte hade tagit dessa jobb om de inte trodde på en framtid för verksamheten.
- Jag tror också att många ställen kommer att ta efter Finspång, sade han.

Psykiatriska vården
Frågor ställdes också om vad som kommer att hända med vuxenpsykiatrin i Finspång, ett ämne som Folkbladet skrivit om tidigare.
- Vi vill att den psykiatriska vården ska finnas hos oss, sade Magnus Oweling.
Det berättades om de tankar som finns kring detta, men som ännu bara är på idéstadiet. Det handlar exempelvis om att att när man ringer och söker för olika psykiska problem så ska det avgöras om man kan få hjälp av en distriktsläkare eller om man ska få hjälp inom specialistpsykiatrin. För att detta ska kunna genomföras krävs till exempel att en psykiater ska finnas på plats inom Närsjukvården i Finspång ett visst antal timmar i månaden.
Marie Morell, moderaternas gruppledare i landstinget, pratade om de förändringar och besparingar som skett och sker inom landstinget. Hon talade till exempel om landstingets ekonomi.
- Jag har med mig siffror som visar att det har varit en dålig ekonomi under en längre period, sade hon och visade siffror från 1999 och framåt.
Marie Morell berättade också om de besparingsförslag som moderaterna lagt fram i landstinget. Dit hör till exempel att spara på Östsam och politisk organisation liksom att konkurrensutsätta verksamheten.
- Vi tycker också att man ska bevara kirurgi- och ortopedjour på Vrinnevi dygnet runt så att man kan möta patienterna på ett bättre sätt. De skulle vara en fördel även för Finspångsborna. Om man får ett armbrott ska man kunna åka till Norrköping med det. Det är skillnad med sådant som kräver en särskild kompetens, att den avancerade vården samordnas är en sak, sade Marie Morell.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om