Både elever och lärare har fått professionell handledning för att vidareutveckla sina kompetenser inom skadereglering och lackering. Det är ett samverkansprojekt som många fler skulle behöva få vara med om, menar alla inblandade parter. En viktig del är att lärare har kunnat vara med på arbetsplatsen som ett stöd för eleverna.
– Skolan upplever att många elever har svårt att lämna tryggheten och ta steget över till arbetslivet, säger fordonslärare Rolf ”Roffa” Petersson.
Skolan har en projektbil och ägaren till Finspångs bilplåt, Leif Sjöberg, hade en ledig plats i verkstaden.
Under närmare sex veckor har "Roffa" åkt till verkstaden tre dagar i veckan med sina elever för att lära sig senaste nytt när det gäller hantering av skadad bilplåt; demontering, rostlagning, riktning, spackling och slipning.
– Vi får professionell handledning hela tiden så vi lär oss mycket, både eleverna och jag. Syftet är att få en förståelse för hur man tar reda på och reparerar gamla och nya bilar, berättar Rolf Petersson.
Att komma ut i arbetslivet ger nya lärdomar.
– Allt handlar om känsla och finlir, slipar man fel får man göra om. Jag har lärt mig en hel del, berättar Linus Andersson, en av tre elever som är med i projektet.
De nya kunskaperna har inte avskräckt Linus från arbetet som bilplåtslagare:
– Jag har varit lite sugen på det här och nu har jag fått kunskap om hur det går till och hur det går till i arbetslivet. Det är bra, säger han.
Leif Sjöberg har varit socialt engagerad och tagit emot elever sedan han startade sitt företag 1990. Förutom att lära sig mer om själva hantverket är ett mål att eleverna ska få uppleva hur det fungerar ute i arbetslivet; från att en skadad bil rullas in på verkstaden tills ägaren hämtar den i nyskick.
– Vi skulle gå tillbaka mer till lärlingssystem, skolan blir lätt som en skyddad verkstad, tycker han.
Leif hoppas bidra med framtida arbetskraft till en bransch som skriker efter folk. Enligt honom saknas cirka 5 000 bilplåtslagare/lackerare och mekaniker i Sverige just nu.
– Det är skoj när grabbar och tjejer får komma ut på en arbetsplats och för mig räcker det med att veta att jag gör en insats för skolan och får ut några elever i arbetslivet, säger Leif Sjöberg.