Under måndagen och tisdagen fick räddningstjänsten rycka ut på flera olika bränder i Finspångs kommun. Vid Bremyra, mellan Erstorpesjön och Frogetorpsjön utanför Rejmyre, bröt en skogsbrand ut vid lunchtid i måndags.
Branden startade på ett kalhygge med tillhörande skogsparti.
– Det var tre hektar som brann, men det var blåsigt och torrt i markerna, så elden kunde ha spridit sig fort. Vi hade svårt att få grepp om hur stor branden var, så som en försiktighetsåtgärd sattes två flygplan in för att vattenbomba skogen. Totalt släpptes 90 kubik vatten över området, säger Mattias Ström vid räddningstjänsten i Finspång.
Räddningspersonalen lämnade platsen på måndagskvällen, men markägaren kontrollerar fortfarande området.
– Samtidigt som branden i Rejmyre pågick larmades vi till en mindre gräsbrand vid Grosvadsområdet, i närheten av Mollevallen. Samma dag fick vi även rycka ut på ett larm om balkongbrand och ytterligare en mindre gräsbrand på Östermalmsområdet, berättar Mattias Ström.
Under tisdagseftermiddagen larmades räddningstjänsten till en gräsbrand i närheten av Igelfors.
– Det var en mindre gräsbrand, cirka 50 kvadratmeter brann. Det var inne på en tomt, men det var inte nära att det spred sig till några närliggande fastigheter. Senare fick vi även rycka ut till Vibjörnsparken i Finspång, där någon hade eldat vid en soptunna vid en lekplats, säger Mattias Ström.
Vad beror det på att det har skett många bränder på ett par dygn?
– Generellt är det torrt i markerna med förhöjda brandvärden. Vi på räddningstjänsten önskar alltid regn. Fjolårsgräset ligger kvar, det är bra om det blir grönt gräs i stället för brunt gräs.
Hur kan skogsbränder uppstå?
– Det kan exempelvis vara att någon kör med en röjsåg i skogen och det blir gnistbildning eller att någon kastar en fimp. Är det torrt och blåsigt är det så lätt att elden tar sig, menar Mattias Ström.
Han uppmanar till försiktighet när det gäller vistelser i skog och mark.
– Det är sunt förnuft som råder. Nu börjar folk röra sig mer när pandemin släpper och det är trevligt att folk kan vara ute, träffas och umgås. Men om man är ute i skog och mark och gör upp en eld gäller det att vara försiktig och se till att släcka ordentligt efteråt. Det kan bli stora konsekvenser om det börjar brinna och elden snabbt får spridning, konstaterar Mattias Ström.