Svampangrepp, skadedjur och en upptäckt gammal vattenskada.
Det handlar om Folkströms kyrka i Finspång, som drabbats av stora problem, som just nu håller på att åtgärdas.
– Vi har haft specialiserade timmermän på plats, som har sanerat bort de svamp- och skadedjursangrepp som vi upptäckt på de skadade bjälkarna i kyrkan och även en del av ena fasadväggen, säger Mikael Karlsson, som är arbetsledare på fastighetsförvaltningen hos Finspångs församling.
– Och när vi började renovera inomhus, upptäckte vi även en gammal vattenskada, som hade förorsakat fuktproblem, men även det här åtgärdar vi förstås nu vid renoveringen.
Hur kan det ha blivit så många olika problem på en gång i den här kyrkan?
– Det är ju ofta så, att när man börjar renovera ett gammalt hus, och här pratar vi om en byggnad från 1800-talet, så brukar man ramla på fler problem än vad man visste från början. Och precis så har det blivit vid den här renoveringen.
När kommer Folkströms kyrka att var färdigrenoverad?
– Det är svårt att säga när allting är klart, men det stora jobbet är färdigt redan nu. Det återstår dock lite mindre jobb innan hela renoveringen är i hamn.
Går kyrkan att användas inomhus idag, trots den pågående renoveringen?
– Ja, vi räknar med att verksamheten ska fungera som det är planerat. Vi har bland annat en bokning och en orgelkonsert i september och det kommer att kunna genomföras.
– Då kommer vi att sätta upp ett provisoriskt innertak i väntan på det nya innertaket, som kommer att vara handhugget, enligt konstens alla regler och gammal hantverkstradition.
Så här säger Gösta Johansson, ordförande i kyrkorådet hos Finspångs församling:
– Det känns väldigt bra att vi nu åtgärdar alla de problem som uppstått i Folkströms kyrka.
Det fanns ingen fundering på att riva kyrkan, när problemen började hopa sig på hög?
– Aldrig! säger Gösta Johansson med eftertryck. Folkströms kyrka är en klenod, som ska sparas och uppskattas både av oss och Linköpings stift. Och när vi har evenemang i Folkström kommer det ibland besökare från olika delar av länet. Och renoveringskostnaden står både stiftet och Finspångs församling för.
– Dessutom används Folkströms kyrka för både bröllop och dop.
– Och man kan ju lägga till, säger Gösta Johansson, att i Folkströms kyrka finns Sveriges äldsta i funktion bevarade tramporgel. Och bredvid kyrkan ligger en bevarad kyrkogård, med ett tiotal gravar.